Papryki faszerowane mięsem na drewnianej okrągłej desce do krojenia, obok serwetka
canva.com

Papryka faszerowana: Po prostu obiad idealny!

Papryka faszerowana to jedno z ulubionych dań Polaków. Można ją przygotować na wiele sposobów i z różnymi składnikami. Przepisy na to danie sprawdzają się w każdej porze roku. Papryka faszerowana może być idealnym rozwiązaniem na letnie i jesiennie obiady, kiedy sezon na papryki jest w pełni, ale również na zimowe wieczory, kiedy szukamy ciepłych i sycących dań.
Reklama

Papryka faszerowana mięsem mielonym

Jednym z najpopularniejszych wariantów papryki faszerowanej jest ten z mięsem mielonym. Aby przygotować takie danie, potrzebne będą:

  • 4 papryki
  • 350 g mielonego mięsa
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 100 g ryżu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 g żółtego sera
  • 1 pomidor

Przygotowanie:

  1. Papryki umyć, osuszyć, odciąć ogonek i wykrawać środek z nasionami.
  2. Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oliwie na patelni.
  3. Dodać mięso mielone, przyprawić solą i pieprzem, smażyć na patelni do momentu, aż mięso się zrumieni.
  4. Dodać do mięsa natkę pietruszki, ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy i roztrzepane jajko. Wszystko dokładnie wymieszać.
  5. Nadzienie napełnić papryki i ułożyć je w naczyniu do zapiekania.
  6. Na wierzchu papryki posypać startym serem.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.

Papryka faszerowana mięsem mielonym jest bardzo sycąca i pożywna. Można ją podawać jako danie główne lub jako dodatek do surówek i sałatek.

Papryki faszerowane mięsem w białym naczyniu do zapiekania
canva.com

Jakie dodatki warto dodać do papryki faszerowanej?

Papryka faszerowana to bardzo uniwersalne danie, które można przygotować na wiele sposobów i z różnymi składnikami.

Reklama

Jednakże, aby papryka faszerowana była jeszcze bardziej smaczna i pożywna, warto dodać do niej kilka dodatków. Oto kilka propozycji:

  • Warzywa: cukinia, bakłażan, marchewka, brokuł, kalafior – w zależności od pory roku i sezonu można dodać różnego rodzaju warzywa. Zwiększą one wartość odżywczą dania i urozmaicą jego smak.
  • Kasze: kuskus, bulgur, jęczmień – kasze dodadzą do papryki faszerowanej błonnika i węglowodanów złożonych, które są ważne dla zdrowia.
  • Orzechy: orzechy włoskie, orzeszki ziemne, migdały – orzechy dodadzą do dania cennych tłuszczów i białka, a także urozmaicą jego konsystencję.
  • Nasiona: słonecznika, dyni, sezamu – nasiona dostarczą do papryki faszerowanej błonnika, witamin i minerałów, a także dodadzą smaku i chrupkości.
  • Sery: feta, mozzarella, parmezan – sery dodadzą do dania cennych białek i wapnia, a także urozmaicą jego smak.
  • Zioła i przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, kolendra, kurkuma – zioła i przyprawy nie tylko dodadzą smaku do dania, ale także mają wiele właściwości zdrowotnych.

Obiad idealny

Dzięki bogactwu składników i możliwości urozmaicenia smaku, papryka faszerowana może stać się Twoim ulubionym daniem. Zainspiruj się proponowanymi dodatkami i ciesz się wyjątkowym smakiem kiedy tylko masz ochotę.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama