Sernik z rabarbarem
Canva.com

Puszysty sernik z rabarbarem. Słodycz, której nie można się oprzeć

Sernik w każdym wydaniu jest znakomity. Dziś wspólnie przyrządzimy pyszny i delikatny serniczek z rabarbarowym wnętrzem. Palce lizać! To doskonała propozycja na wakacyjny deser dla łakomczuszków.
Reklama

Cudowna słodycz lata

Sernik z rabarbarem
Canva.com

Delikatny sernik rabarbarowy z pewnością skradnie wasze serca. Nasz przepis jest lekki, słodki i mocno imbirowy. Idealne ciasto z serem jest dość wilgotne i ciężkie, dlatego już na samym początku uważnie przygotowujmy spód sernika.

Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujemy:

  • 1 szklanki mąki, najlepiej pszennej
  • 90 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki zimnej wody
Reklama

Składniki na masę sernikową znajdziesz tutaj:

  • 500 g twarogu na sernik
  • 250 g serka mascarpone
  • 60 ml śmietany
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki mąki
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Rabarbar mieszamy z:

  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru

Jak upiec sernik z rabarbarem?

Sernik z rabarbarem
Canva.com
  1. Składniki na kruche ciasto mieszamy i wyrabiamy na gładką masę. Misę zawijamy folią spożywczą i chłodzimy około 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto wylewamy na dno tortownicy 23 cm. Kruche ciasto pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 15-20 minut.
  3. W międzyczasie składniki na masę serową mieszamy mikserem na gładką masę. Wbijamy jajka.
  4. Rabarbar mieszamy z cukrem, skrobią, cynamonem i imbirem.
  5. Na upieczony spód wylewamy masę serową, a na nią - rabarbar.
  6. Całość pieczemy w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez 70 minut. Studzimy go i odstawiamy na minimum 12 godzin.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama