Rogale świętomarcińskie na talerzyku
canva.com

Rogale świętomarcińskie

Rogale świętomarcińskie to wyjątkowe ciasto, które wypiekane jest z okazji obchodów Świętego Marcina, patrona Polski. Mają one długą historię i są nieodłącznym elementem tradycji w wielu regionach kraju. W tym artykule podzielimy się z Tobą oryginalnym przepisem na rogale świętomarcińskie oraz podpowiemy, jak je podawać i udzielimy kilku porad dotyczących ich przygotowania.
Reklama

Historia rogali świętomarcińskich

Rogale świętomarcińskie mają swoje korzenie w średniowieczu i związane są z legendą o Świętym Marcinie. Według tej legendy, św. Marcin spotkał żebraka, który prosił go o ciepło. Święty wyciął więc kawałek swojego płaszcza i podzielił się nim z żebrakiem. Następnie wędrował przez miasto, a na jego cześć pieczono rogale w kształcie skrzydeł płaszcza.

Tradycja wypiekania rogali świętomarcińskich przetrwała wieki i do dziś jest obchodzona w wielu miejscowościach w Polsce. Najbardziej znane są rogale z Poznania, gdzie odbywa się coroczne święto rogali świętomarcińskich, podczas którego piekarze rywalizują o najsmaczniejsze i najpiękniejsze wypieki.

Rogale świętomarcińskie na blasze do pieczenia
canva.com

Przepis na rogale świętomarcińskie

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 200 ml letniego mleka
  • 2 dag drożdży
  • półtorej kostki margaryny (połowę stopić i przestudzić)
  • jajko

Składniki na nadzienie makowe:

  • 40 dag białego lub czarnego maku
  • 30 dag cukru
  • 5 dag okruchów (np. czerstwa chałka, herbatniki)
  • 5 dag rodzynków
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 5 dag orzechów arachidowych
  • 10 dag kandyzowanej gruszki
  • 6 dag masła
  • 2 białka

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki posiekanych orzechów do posypania
Cukier puder w miseczce w ktorej jest też male sitko
canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę do miski, dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej margarynę, pokruszone drożdże, cukier, mleko oraz jajko.
  2. Zagnieć gładkie ciasto i rozwałkuj na 2 równe placki. Pierwszy posmaruj resztą margaryny i przykryj drugim płatem.
  3. Całość rozwałkuj, złóż na trzy i znów rozwałkuj. Powtórz jeszcze dwa razy. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na pół godziny.
  4. W tym czasie przygotuj nadzienie. Orzechy i gruszki posiekaj, mak sparz i zmiel.
  5. Wymieszaj mak z rozpuszczonym masłem, okruchami, bakaliami i cukrem. Na koniec dodaj ubite na sztywną masę białka.
  6. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 4 części. Rozwałkuj na cienkie, prostokątne placki, a następnie pokrój na mniejsze prostokąty i te jeszcze raz przetnij na równoramienne trójkąty.
  7. Na środek każdego trójkąta połóż nadzienie (nie za dużo). Ostrożnie zwiń całość, podwiń rogi i ułóż na wyłożonej papierem blasze.
  8. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz na złoty kolor ok. 25-30 minut.
  9. Przygotuj lukier, udekoruj ciepłe rogale i dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz posiekane orzechy.
Rogale świętomarcińskie na kratce do studzenia
canva.com

Jak podawać rogale świętomarcińskie?

Reklama

Rogale świętomarcińskie najlepiej podawać na ciepło, gdy są jeszcze świeże z piekarni. Można je również podgrzać przed podaniem. Tradycyjnie podaje się je na specjalnych drewnianych tacach, które dodają im uroku.

Podczas serwowania rogali świętomarcińskich warto pamiętać o tradycji. Zgodnie z nią, każdy gość powinien dostać trzy rogale - jeden do zjedzenia, drugi do podzielenia się z innymi, a trzeci do zabrania do domu. To symboliczne gesty hojności i gościnności.

Rogal świętomarciński na talerzyku
canva.com

Porady dotyczące przygotowania rogali świętomarcińskich

  • Pamiętaj, aby dokładnie zmielić mak, aby nadzienie było jednolite i gładkie.
  • Staraj się nie przesadzać z ilością nadzienia - zbyt duża ilość może sprawić, że rogale będą trudne do skręcenia.
  • Jeśli nie masz czasu na przygotowanie ciasta od podstaw, możesz skorzystać z gotowego ciasta francuskiego lub drożdżowego.
  • Możesz eksperymentować z nadzieniem - dodając na przykład rodzynki, orzechy włoskie lub suszone owoce.
  • Pamiętaj, że rogale świętomarcińskie są najlepsze w dniu ich upieczenia, dlatego warto je spożyć jak najszybciej po wypieku.

Poczuj smak historii z rogalem świętomarcińskim

Rogale świętomarcińskie to tradycyjny polski przysmak, który ma swoje korzenie w średniowieczu. Ich wypiek jest związany z obchodami Świętego Marcina, patrona Polski. Przygotowanie rogali wymaga nieco czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy na pewno wynagrodzi Twoje starania. Pamiętaj o podawaniu rogali na ciepło i zgodnie z tradycją. Smacznego!

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama