orzechy ziemne w skorupach oraz częściowo obrane
canva.com

Orzechy arachidowe – właściwości, wartości odżywcze. Jak rosną?

Orzechy arachidowe (Arachis hypogaea) znane również jako orzechy ziemne lub po prostu fistaszki. Jedne z najpopularniejszych orzechów, które, mimo iż cechują się podobnymi do pozostałych właściwościami zdrowotnymi, to rosną w dość nietypowy sposób – stąd też ich nazwa. Orzechy ziemne to cenne źródło witamin, minerałów, a także pełnowartościowego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przekonaj się, dlaczego warto je jeść i skąd ich fenomen.
Reklama

Orzechy arachidowe – jak rosną i skąd pochodzą

Orzeszki ziemne to owoce i zarazem nasiona roślin strączkowych, a konkretnie rośliny o nazwie orzecha podziemna lub po prostu orzech ziemny. Jednoroczna roślina pochodzi z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej, lecz na ten moment trudno spotkać ją w warunkach stricte naturalnych.

Uprawa orzeszków ziemnych w Polsce z uwagi na brak odpowiednich warunków atmosferycznych nie niestety możliwa. W Europie jedynym rejonem, który spełnia wspomniane wymagania uprawy jest Półwysep Bałkański. Na masową skale do celów spożywczych uprawiane są w krajach takich jak: Chiny, Indie, Stany Zjednoczone, a także w niektórych krajach kontynentu afrykańskiego.

Orzech arachidowy osiąga maksymalnie ok. 75 cm wysokości. Obok owalnych średniej liści średniej wielkości pojawiają się drobne żółte kwiaty, które ku zaskoczeniu nie uczestniczą w procesie owocowania i wydawania nasion. Cały proces odbywa się pod ziemią, gdzie wrastające do ziemi strąki dojrzewają i przekształcają się orzeszki ziemne.

orzechy arachidowe wyrastające z gleby
canva.com

Właściwości zdrowotne orzechów arachidowych

Reklama

Wartości odżywcze zawarte w orzechach ziemnych to wiele korzyści dla funkcjonowania ludzkiego organizmu oraz mocne uzupełnienie wysoko zbilansowanej diety. Popularne fistaszki posiadają właściwości antyoksydacyjne, których rolą jest neutralizowanie i wydalanie z organizmu wolnych rodników odpowiedzialnych między innymi za rozwój chorób nowotworowych.

Nie sposób pominąć w tym miejscu niski indeks glikemiczny orzechów arachidowych, który jest kluczowym czynnikiem dla osób będących na diecie wspomagającej leczenie cukrzycy typu 2.

Spożywanie orzechów ziemnych w umiarkowanej ilości wspomagają układ krążenia, a także redukcję cholesterolu oraz trójglicerydów, które w wysokim stężeniu mogą być poważnych zagrożeniem zdrowia. Odpowiadają za to zawarte w orzechach nienasycone kwasy tłuszczowe.

Orzechy ziemne łagodzą stres za sprawą wysokiej (najwyższej wśród pozostałych orzechów) zawartości witaminy B3 znanej również jako nicyna, która ma bardzo korzystny wpływ na pracę układu nerwowego. Jej niedobór może objawiać się między innymi problemami z zasypianiem, czy przewlekłym zmęczeniem, któremu towarzyszą bóle migrenowe.

Ilość pełnowartościowego białka w orzechach arachidowych jest najwyższa wśród roślin strączkowych, jak i wśród pozostałych odmian orzechów.

Reklama

To z kolei sprawia, iż orzechy ziemne są bardzo często stosowane w codziennej diecie przez osoby związane ze sportem oraz budową mięśniowej masy ciała.

Orzechy arachidowe podobnie jak orzechy brazylijskie za sprawą wysokiej zawartości składników mineralnych są doskonałym afrodyzjakiem zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn. Dieta bogata w orzechy może być jednym ze skutecznych sposobów walki z zaburzeniami erekcji.

Orzeszki arachidowe – wartości odżywcze

Mimo wysokiej gęstości energetycznej fistaszki bez dodatku soli to nadal doskonała przekąska z wieloma cennymi witaminami oraz minerałami.

Witaminy (w 100 g):

  • witamina E – 8 mg
  • witamina B1 – 0,6 mg
  • witamina B2 – 0,1 mg
  • witamina B3 – 12 mg
  • witamina B5 (kwas pantotenowy) – 1,6 mg
  • witamina B6 – 0,3 mg
  • witamina B9 (kwas foliowy) – 239 µg

Minerały (w 100 g):

  • selen – 7,1 µg
  • fosfor – 75 mg
  • magnez – 162 mg
  • wapń – 89 mg
  • żelazo – 4,3 mg
  • potas – 701 mg
  • cynk – 3,1 mg
  • sód – 17 mg
  • mangan – 1,8 mg
  • miedź – 1 mg
  • foliany – 240 µg
  • fitosterole – 212 mg

Orzeszki ziemne – ile mają kalorii

Reklama

Jeśli chodzi o rośliny strączkowe, do których zaliczają się orzechy arachidowe, to stoją one na szczycie rankingu w kontekście wartości energetycznej w 100 g produktu gotowego do spożycia. Taka porcja dostarcza ok. 560 kalorii, więc prawie tyle, co porcja frytek smażonych na głębokim tłuszczu. Zasoby poszczególnych makroskładników rozkładają się następująco:

  • węglowodany – 16 g
  • błonnik pokarmowy – 8,2 g
  • białko – 25,5 g
  • tłuszcz ogółem – 50 g
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe – 15,5 g
  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe – 24,3 g
  • omega 6 – 15,6 g
  • omega 3 – 0,005 g
orzeszki arachidowe w skorupkach
canva.com

Orzechy ziemne – przeciwwskazania

Orzechy arachidowe w diecie to nie tylko wiele korzyści dla układu sercowo-naczyniowego i ogólnej kondycji organizmu. To również pewne ryzyka związane z wysokimi właściwościami uczulającymi, dlatego też orzechów ziemnych powinny unikać osoby zmagające się z nietolerancjami spożywczymi oraz kobiety w ciąży.

Reklama

Co więcej, nawet najmniejsza nietolerancja pokarmowa w kierunku arachidów może wywołać reakcje zagrażające życiu. To właśnie z tego powodu zgodnie z dyrektywą obowiązujące we wszystkich krajach UE, śladowe ilości orzeszków ziemnych muszą zostać wskazane na etykietach produktów spożywczych.

Spożywanie orzeszków arachidowych może być czynnikiem wspomagającym odchudzanie, jednak należy pamiętać o tym, że jedzenie ich w dużych ilościach może przynieść całkowicie odwrotny efekt.

Zastosowanie orzechów arachidowych

Solone orzeszki ziemne to przede wszystkim świetna przekąska do weekendowego seansu filmowego. Aczkolwiek jednym z najpopularniejszych i najważniejszym produktem otrzymywanym z orzeszków ziemnych jest masło orzechowe, które bardzo często jest wykorzystywane przez sportowców do przygotowywania dietetycznych koktajli warzywno-owocowych.

Oprócz masła orzechowego arachidy mają duże zastosowanie w kuchni (szczególnie bliskiego i dalekiego wschodu), a także mogą być sprawdzonym uzupełnieniem sałatek i kremowych zup.

Arachidy mają również szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym jeśli chodzi o produkcję mocno nawilżających kremów, czy olejków do pielęgnacji skóry lub włosów.

Reklama
Autor - Marcin Raczyński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.raczynski@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama