Wegańska tofucznica - prosty pomysł na zdrowe śniadanie bez jajek!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Z czego powstaje tofucznica?
Brzmi dość dziwnie, może nawet kontrowersyjnie, ale zanim zacznie się krytykować to danie, warto go po prostu spróbować, bo smakuje zaskakująco dobrze i całkiem podobnie do jajecznicy, zwłaszcza gdy użyje się w nim odpowiednich przypraw, które zawsze nakreślają charakter dania. Przygotowanie jest szybkie, wygodne i przyjemne. Jajecznica powstaje z jednej kostki tofu, ulubionych warzywnych dodatków (zwykle są to pieczarki, cebulka lub szczypiorek i pomidorki) oraz oliwy z oliwek do smażenia, ulubionych przypraw i ewentualnie kromki świeżego pieczywa.
Jakie tofu wybrać do tofucznicy?
Zazwyczaj przepis na tofucznicę zaleca, by skorzystać z tofu wędzonego, które ma intensywniejszy i ciekawszy smak, a przy tym okazuje się bardziej zbliżone do smaku zwykłych smażonych jajek. Sojowy serek należy pokroić w dość drobną kostkę i doprawić do smaku odrobiną sosu sojowego, słodką i ostrą papryką, a także solą, pieprzem i odrobiną kurkumy. Pieczarki pokroić w plasterki, a cebulkę w drobną kostkę wraz ze szczypiorkiem lub koperkiem. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy z oliwek. Najpierw podsmażyć cebulkę z pieczarkami, a gdy grzyby puszczą sok, dodać tofu i mieszać wszystko do czasu odpowiedniego przysmażenia wszystkich składników. Tofucznicę wyłożyć na talerz, posypać szczypiorkiem lub koperkiem i uzupełnić pomidorkami.
Podobnie jak jajecznica zdecydowanie najlepiej smakuje ona z kawałkami świeżego pieczywa, które można posmarować roślinną margaryną, by było jeszcze smaczniejsze.
Niektóre wegańskie przepisy są tak smaczne, że nawet osobom mięsożernym powinny przypaść do gustu. Od czasu do czasu warto zastąpić jajecznicę tofucznicą, by przynajmniej ograniczyć ilość zjadanych produktów pochodzenia zwierzęcego.