Kurkuma – właściwości lecznicze, przeciwwskazania. Czy kurkuma szkodzi na nerki?
Udostępnij Google News
Zdrowie

Kurkuma – właściwości lecznicze, przeciwwskazania. Czy kurkuma szkodzi na nerki?

Kurkuma to przyprawa, której właściwości przynoszą wiele dobrego dla zdrowia. Dlaczego kurkuma jest tak zdrowa? Jakie witaminy i minerały zawiera? Czy może nam szkodzić?

Kurkuma – właściwości lecznicze, na co pomaga?

Kurkuma posiada wiele właściwości zdrowotnych. Według naukowców ma dobre rezultaty we wspomaganiu leczenia zmian w mózgu spowodowanych przez udary czy też chorobę Alzheimera. Sprawdza się także w terapii zaburzeń osobowości i depresji. Ponadto, poleca się ją też w leczeniu i profilaktyce niektórych nowotworów — wątroby, trzustki, jelit, skóry, prostaty, szyjki macicy, głowy, jamy ustnej, przełyku czy też płuc. Kurkuma pobudza także wydzielanie żółci, działa antybakteryjnie i rozkurczająco.

zbliżenie na zmieloną kurkumę w misce i obok przekrojony korzeń zdjęcie ilustrujące/Canva

Witaminy i minerały zawarte w kurkumie

Kurkuma zawiera kurkuminę, a także wiele cennych witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy), a także witaminę E i K. Z kolei składniki mineralne, które znajdują się w kurkumie, to magnez, potas, fosfor, sód, wapń, żelazo i cynk.

Kurkuma jest bogata także w związki biologiczne czynne, które znajdują się w jej korzeniu. Odpowiadają one na przykład za jej przyjemny, charakterystyczny zapach:

α-phellanderen – 0,42%
eucaliptol – 1,6%
β-caryophyllen – 2,26%
β-turmeron – 12,5%
α-turmeron – 18,3%
ar-turmeron – 25,3%

Kurkuma – działanie, jak stosować?

Bezsprzecznie kurkuma ma właściwości poprawiające odporność. Jednym ze sposób, w jaki możemy ją stosować, jest picie tzw. złotego mleka. Jak przygotować „złote mleko” z kurkumą?

Zacznij od przygotowania pasty z kurkumy — robi się ją z 2 łyżek kurkumy w proszku, połowy łyżeczki czarnego pieprzu i imbiru oraz dwa razy większej ilości wody. Po wymieszaniu podanych składników całość gotuj przez około 8 minut, aż uzyskasz gęstą pastę.
Gdy już przygotujesz pastę, weź łyżeczkę i wymieszaj z połową łyżeczki oleju kokosowego oraz 1 szklanką mleka(najlepiej kokosowego lub zwierzęcego). Całość gotuj przez chwilę, ale nie doprowadź do wrzenia. Pij najlepiej na czczo.

Czy kurkuma szkodzi na nerki?

Najnowszy stan wiedzy dotyczący szkodliwości kurkumy na nerki mówi, że nie tylko nie wyrządza im szkody, ale wręcz wykazuje działanie ochronne. Wszystko dzięki jej właściwościom antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Swoje wątpliwości zawsze możesz jednak skonsultować z lekarzem specjalistą.

Kurkuma – przeciwwskazania i skutki uboczne

Kurkuma jest raczej przyprawą dobrze tolerowaną oraz nietoksyczną. Nie ma więc większych przeszkód do jej stosowania. Jednak przyjmowana w dużych ilościach może wchodzić na przykład w reakcje z lekami. Jej nadmiernych ilości powinny unikać kobiety w ciąży, ponieważ powoduje skurcze, które mogą doprowadzić do poronienia. Nie powinny jej stosować też osoby z kamieniami w woreczku żółciowym.

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie