Mikołaj i paszteciki z kapustą i grzybami na Wigilię.
Canva

Ten składnik sprawi, że ciasto do pasztecików z kapustą i grzybami będzie idealne!

Paszteciki z kapustą i grzybami to wyjątkowe wigilijne danie. Wiesz, jak je przygotować, żeby były przepyszne? To nic trudnego, trzeba jednak pamiętać o odpowiednio dobranych składnikach. Każda gospodyni ma swoją własną recepturę, sprawdź, jaki jest nasz sekret!
Reklama

Paszteciki — co trzeba dodać do ciasta

Niezbędna jest śmietana! Niektórzy używają jogurtu, jednak to właśnie śmietana pozwoli uzyskać idealne ciasto.

Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami — możesz przygotować je wcześniej

To danie, które spokojnie można upiec wcześniej i pomrozić. Później wystarczy, że je rozmrozisz i podgrzejesz w piekarniku. Będą pyszne na Wigilii!

Składniki ciasto z pasztecików

  • 190 gramów margaryny
  • 390 gramów mąki
  • 25 gramów drożdży
  • 3 płaskie łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 3 jajka

Składniki na farsz do pasztecików

  • 0,5 kg pieczarek
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • Masło klarowane
  • Pieprz
Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami leżą w naczyniu.
Canva

Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami — przepis

  1. Pieczarki umyj i pokrój.
  2. Cebulę posiekaj.
  3. Kapustę przelej zimną wodą i też posiekaj.
  4. Kapustę zalej wrzątkiem i gotuj 30-40 minut.
  5. Zeszklij cebulę na maśle klarowanym. Dodaj pieczarki.
  6. Połącz pieczarki z cebulą i kapustą.
  7. Wystudź farsz.
  8. Mąkę wymieszaj z margaryną i solą.
  9. Drożdże połącz z cukrem i utrzyj je razem.
  10. Rozbij i roztrzep 2 jajka.
  11. Jajka, śmietanę drożdże z cukrem, mąkę z margaryną i solą ugnieć na ciasto.
  12. Ciasto przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
  13. Surowe ciasto rozwałkuj, przekrój na kwadraciki.
  14. Nałóż farsz, posklejaj paszteciki.
  15. Piecz w 180 stopniach Celsjusza.

Z czym podawać paszteciki?

To oczywiście idealny dodatek do czerwonego barszczu! Możesz je jednak podać zupełnie bez niczego. Też będą pyszne!

Jak można modyfikować ten przepis?

Możesz zrobić paszteciki z mielonym mięsem.

Inna możliwości to zrobienie... słodkich rogalików. Musisz zmniejszyć wtedy ilość soli.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama