Zielone pesto z makaronem na białym talerzu.
Canva

Spieszysz się? Trzy dania, które błyskawicznie przyrządzisz

Czasami zwyczajnie brakuje czasu na gotowanie, sprawdź, jakie dania można przygotować w takiej sytuacji. Błyskawiczne potrawy są tak samo smaczne i sycące jak posiłki, których przygotowanie zajmuje dużo więcej czasu. Nie będziesz potrzebować wymyślnych składników, chodzi o to, żebyś mogła przygotować szybki posiłek z tego, co znajdziesz w kuchni.
Reklama

Pesto pietruszkowe — pyszne i ostre

Możesz je przygotować oczywiście w łagodniejszej wersji, ale pikantne jest przepyszne. Ostrą papryczkę możesz zastąpić pikantną przyprawą na przykład pieprzem cayenne.

Potrzebne będą:

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 0,5 ostrej papryczki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1 garść tartego sera
  • 0,5 paczki makaronu

Makaron ugotuj według przepisu z opakowania. W czasie kiedy będzie się gotować, posiekaj natkę pietruszki i papryczkę. Następnie dodaj olej, obrany ząbek czosnku, pieprz, sól, sok z cytryny, papryczkę i natkę do blendera. Zmiksuj wszystko. Pesto jest. gotowe!

Połącz je później z ugotowanym makaronem i posyp wszystko serem.

Smażona kiełbasa na talerzu.
Canva

Smażona kiełbasa

Reklama

Niby banalne danie, za to jakie sycące! Warto podać do niego jakieś warzywa. Dobrze smakuje też z sosem czy keczupem. Najlepiej serwować ją z chlebem, jednak równie smaczna będzie z makaronem czy ziemniakami.

Potrzebne będą:

  • 1 duża kiełbasa
  • 0,5 cebuli
  • sól
  • pieprz
  • suszona ostra papryka
  • suszona słodka papryka
  • olej

Kiełbasę należy pokroić na mniejsze kawałki i ponacinać. Cebulę trzeba poszatkować, następnie podsmażyć ją na patelni na oleju. Kiedy się zeszkli, można dodać kiełbasę. Kiedy jedzenie znajdzie się na patelni, należy je przyprawić.

Błyskawiczna jajecznica z parówkami.
Canva

Jajecznica z parówkami

Jest smaczna, sycąca i prosta. Najlepiej smakuje podana z chlebem i pomidorami.

Co jest potrzebne?

  • 2 jajka
  • 3 parówki
  • 0,5 małej cebuli
  • masło klarowane
  • sól
  • pieprz
  • odrobina startego sera

Cebulę należy pokroić w drobną kostkę, parówki na plasterki. Jajka trzeba wbić do miseczki.

Cebulę należy dobrze zeszklić na patelni, następnie trzeba zesmażyć parówki. Kiedy się zarumienią, można wlać jajka. Teraz trzeba dodać sól i pieprz. Kiedy jajka zaczną się ścinać, można posypać wszystko odrobiną sera.

Gotowe!

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama