Szarlotka z budyniem na drewnianej podstawce
canva.com

Szarlotka z budyniem: Niebo na talerzu!

Szarlotka z budyniem to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. To połączenie chrupiącego ciasta, soczystych jabłek i kremowego budyniu sprawia, że jest to idealna propozycja na każdą okazję. W tym artykule przedstawiamy przepis na szarlotkę z budyniem oraz kilka porad, jak ją podawać.
Reklama

Przepis na szarlotkę z budyniem

Oto przepis na szarlotkę z budyniem:

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • cynamon
Krojenie jabłka w drobną kostkę
canva.com

Przygotowanie ciasta

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier oraz proszek do pieczenia i wymieszaj.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę masło oraz jajko i zagnieć ciasto.
  3. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na 30 minut.

Przygotowanie jabłek

  1. Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Posyp jabłka cynamonem i wymieszaj.

Przygotowanie budyniu

  1. Wsyp dwa opakowania budyniu do garnka.
  2. Do budyniu dodaj cukier i 100 ml mleka i wymieszaj.
  3. Pozostałe mleko zagotuj w osobnym garnku.
  4. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej je do garnka z budyniem i całość gotuj przez około 2-3 minuty, ciągle mieszając.
Szarlotka z budyniem na drewnianym blacie
canva.com

Składanie ciasta

  1. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części – jedną większą i jedną mniejszą.
  3. Większą część ciasta rozwałkuj na grubość około 3 mm i wyłóż na dno formy.
  4. Na ciasto wyłóż jabłka, a na jabłka wlej budyniu.
  5. Drugą część ciasta rozwałkuj na grubość około 3 mm i przykryj nią jabłka z budyniem.

Pieczenie

  1. Szarlotkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.
  2. Po upieczeniu wyjmij szarlotkę z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Porcja szarlotki z budyniem na małym białym talerzyku
canva.com

Jak podawać szarlotkę z budyniem?

Reklama

Szarlotkę z budyniem najlepiej podawać na zimno, posypaną cukrem pudrem lub polaną lukrem. Można ją również podać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Szarlotka z budyniem świetnie smakuje również z kawą lub herbatą.

Porady dotyczące przygotowania szarlotki z budyniem

  • Do ciasta można dodać łyżkę miodu, co nada mu dodatkowego smaku.
  • Jeśli nie lubisz budyniu waniliowego, możesz zastąpić go budyniem śmietankowym.
  • Przed podaniem szarlotki z budyniem warto ją schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Ile piec szarlotkę w piekarniku z budyniem?

Szarlotkę z budyniem należy piec w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 40-45 minut. Przed podaniem warto posypać ją cukrem pudrem i podawać z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego!

Szarlotka + budyń = ideał!

Szarlotka z budyniem to pyszne ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Przygotowanie szarlotki z budyniem nie jest trudne, a efekt końcowy z pewnością zadowoli Twoich gości. Pamiętaj, aby szarlotkę podawać na zimno, posypaną cukrem pudrem lub polaną lukrem. Smacznego!

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama