Reklama

czym zastąpić cukier

1/3
Czym zastąpić cukier?
pixabay.com
Biały cukier, można zastąpić brązowym i już będzie zdrowiej, ale tych zdrowszych zamienników jest znacznie więcej. Na przykład stewia, którą hoduje się w Ameryce Południowej. Stewia jest BARDZO słodka. Jakieś 200 do 300 razy bardziej niż biały cukier, a przy tym nie zawiera kalorii. Kusząca propozycja, prawda? Świetnie sprawdza się również ksylitol, który powstaje z brzozowej kory. Ksylitol zawiera kalorie, ale i tak ma ich w sobie o połowę mniej niż tradycyjny cukier. Ma też niższy indeks glikemiczny.
Reklama

Nie bez przyczyny mówi się, że cukier to cichy zabójca. Od dawna bowiem jest wiadomo, że cukier jest bardzo szkodliwy, a jego nadmiar w diecie prowadzi do wielu groźnych chorób. O "przedawkowanie cukru" jest bardzo łatwo, z uwagi na fakt, że znajdziemy go w wielu produktach, które codziennie zjadamy np. sosy czy płatki śniadaniowe. Warto więc zrezygnować z dosładzania kawy czy herbaty cukrem i zastąpić go zdrowymi zamiennikami.

Reklama
Zobacz kolejne zdjęcie: czym zastąpić cukier - galeria zdjęć
Autor galerii: Olga Szarycka,
26 października 2019
Czytaj więcej
Biały i brązowy cukier w miseczkach
Jednym z tematów, który często budzi kontrowersje w świecie kulinarnym, jest pytanie, czy brązowy cukier jest lepszy od białego. Wielu ludzi uważa, że brązowy cukier jest zdrowszy i bardziej naturalny, ale czy to rzeczywiście prawda? Przyjrzyjmy się bliżej tej kwestii.
węglowodany proste
Węglowodany są jednym z głównych składników naszej diety. Są one źródłem energii dla organizmu i pełnią wiele istotnych funkcji. Węglowodany można podzielić na dwa główne rodzaje: węglowodany proste i węglowodany złożone. W tym artykule skupimy się na węglowodanach prostych i omówimy, czym są, jakie są ich właściwości oraz jaką rolę odgrywają w naszej diecie.
Brokuł trzymany w jednej ręce, w drugiej pączek z różowym lukrem
Wprowadzenie ograniczeń w spożywaniu cukru jest kluczowe dla utrzymania zdrowej diety. Nadmiar cukru może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, takich jak otyłość, cukrzyca, choroby serca i wiele innych. W tym artykule podpowiemy Ci kilka skutecznych sposobów, jak ograniczyć cukier w diecie, nie rezygnując jednocześnie z ulubionych przysmaków.
Cukier na łyżce, obok leżą kostki cukru.
Cukier jest powszechnie stosowany w wielu naszych ulubionych potrawach i napojach. Jednak nadmierna konsumpcja cukru może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, takich jak otyłość, cukrzyca i choroby serca. Dlatego coraz więcej osób poszukuje zdrowych zamienników cukru, które mogą zastąpić tradycyjny biały cukier. Pokażemy Ci różne opcje zdrowych zamienników cukru, które mogą pomóc Ci utrzymać zdrową dietę i ograniczyć spożycie cukru.