Reklama

poziom cukru

1/3
Jak obniżyć poziom cukru we krwi?
pl.freepik.com
Pamiętaj, że są cukry proste i złożone. Mówiąc potocznie: dobre i złe. Te proste uwalniają się bardzo szybko, a co za tym idzie, intensywnie podnoszą poziom glukozy. Żeby dowiedzieć się jaki masz poziom cukru, powinnaś badać się na czczo. Ostatni posiłek najlepiej zjeść około 12 godzin przed badaniem, ale takie absolutne minimum to 8 godzin.
Reklama

Każdego roku drastycznie rośnie spożycie cukru w społeczeństwie. Pomimo, że badania naukowe jasno mówią, że nadmiar cukru w diecie jest szkodliwy dla zdrowia i życia, nadal chętnie sięgamy po słodkie napoje i batoniki. Warto zauważyć, że nadużywanie cukru prowadzi do wystąpienia wielu szkodliwych chorób, uzależnia, zaburza funkcjonowanie narządów wewnętrznych i zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów.

Reklama
Zobacz kolejne zdjęcie: poziom cukru - galeria zdjęć
Autor galerii: Olga Szarycka,
03 grudnia 2019
Czytaj więcej
Biały i brązowy cukier w miseczkach
Jednym z tematów, który często budzi kontrowersje w świecie kulinarnym, jest pytanie, czy brązowy cukier jest lepszy od białego. Wielu ludzi uważa, że brązowy cukier jest zdrowszy i bardziej naturalny, ale czy to rzeczywiście prawda? Przyjrzyjmy się bliżej tej kwestii.
węglowodany proste
Węglowodany są jednym z głównych składników naszej diety. Są one źródłem energii dla organizmu i pełnią wiele istotnych funkcji. Węglowodany można podzielić na dwa główne rodzaje: węglowodany proste i węglowodany złożone. W tym artykule skupimy się na węglowodanach prostych i omówimy, czym są, jakie są ich właściwości oraz jaką rolę odgrywają w naszej diecie.
Brokuł trzymany w jednej ręce, w drugiej pączek z różowym lukrem
Wprowadzenie ograniczeń w spożywaniu cukru jest kluczowe dla utrzymania zdrowej diety. Nadmiar cukru może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, takich jak otyłość, cukrzyca, choroby serca i wiele innych. W tym artykule podpowiemy Ci kilka skutecznych sposobów, jak ograniczyć cukier w diecie, nie rezygnując jednocześnie z ulubionych przysmaków.
Cukier na łyżce, obok leżą kostki cukru.
Cukier jest powszechnie stosowany w wielu naszych ulubionych potrawach i napojach. Jednak nadmierna konsumpcja cukru może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, takich jak otyłość, cukrzyca i choroby serca. Dlatego coraz więcej osób poszukuje zdrowych zamienników cukru, które mogą zastąpić tradycyjny biały cukier. Pokażemy Ci różne opcje zdrowych zamienników cukru, które mogą pomóc Ci utrzymać zdrową dietę i ograniczyć spożycie cukru.