Reklama

5 przepisów z dynią hokkaido w roli głównej

3/5
Kluseczki gnocchi z dynia na drewnianej desce
Canva.com

Gnocchi z dyni

Składniki:
  • 400 g dyni hokkaido
  • łyżka oliwy
  • 150 g mąki
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
Wykonanie
  1. Dynię myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki, skrapiamy oliwą i na 35 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  2. Po upieczeniu blendujemy warzywa na purée.
  3. Z purée z dyni i mąki wyrabiamy sprężyste ciasto jak na kopytka. Ilość mąki dobieramy do konsystencji ciasta. Ciasto doprawiamy solą i gałką muszkatołową.
  4. Z ciasta formujemy kluseczki, które rolujemy za pomocą widelca, a na końcu lekko dociskamy.
  5. Gnocchi gotujemy w osolonym wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię.
  6. Podajemy z dodatkiem oliwy, oprószone świeżo startym parmezanem.
Reklama

Zupa, dynia pieczona, gnocchi, placuszki z kozim serem, a może konfitura? Dla wszystkich miłośników jesiennych pyszności mamy kilka smakowitych inspiracji. Sprawdź, co można przygotować z dyni hokkaido!

Reklama
Zobacz kolejne zdjęcie: 5 przepisów z dynią hokkaido w roli głównej - galeria zdjęć
Autor galerii: Miranda Ekiert,
06 października 2022
Czytaj więcej