Reklama

czym zastąpić cukier

1/3
Czym zastąpić cukier?
pixabay.com
Biały cukier, można zastąpić brązowym i już będzie zdrowiej, ale tych zdrowszych zamienników jest znacznie więcej. Na przykład stewia, którą hoduje się w Ameryce Południowej. Stewia jest BARDZO słodka. Jakieś 200 do 300 razy bardziej niż biały cukier, a przy tym nie zawiera kalorii. Kusząca propozycja, prawda? Świetnie sprawdza się również ksylitol, który powstaje z brzozowej kory. Ksylitol zawiera kalorie, ale i tak ma ich w sobie o połowę mniej niż tradycyjny cukier. Ma też niższy indeks glikemiczny.
Reklama

Są ludzie, dla których słodki smak mógłby nie istnieć, ale nie brakuje też takich, którzy nie potrafią odmówić sobie słodkiej przyjemności. Mówi się jednak, że cukier to biała śmierć i niestety sporo w tym prawdy.

Reklama
Zobacz kolejne zdjęcie: czym zastąpić cukier - galeria zdjęć
Autor galerii: Olga Szarycka,
26 października 2019
Przejdź do artykułu