Czym zastąpić cukier?

Kuchnia Sobota, 26 października 2019
Oceń:
4 / 15 głosów

Są ludzie, dla których słodki smak mógłby nie istnieć, ale nie brakuje też takich, którzy nie potrafią odmówić sobie słodkiej przyjemności. Mówi się jednak, że cukier to biała śmierć i niestety sporo w tym prawdy.

Czym zastąpić cukier?

Okazuje się, że lista naprawdę zdrowych zamienników jest całkiem długa. Czy to oznacza, że wcale nie trzeba odmawiać sobie słodkości? Dokładnie ! Niektóre z zamienników cukru idealnie sprawdzą się także wśród diabetyków. Trzeba dodać, że większość z nich ma naprawdę zbliżony do cukru smak, a w dodatku prawie nie zawiera kalorii. Mało kaloryczny deser? To możliwe! No więc, czym zastąpić cukier?

Biały cukier, można zastąpić brązowym i już będzie zdrowiej, ale tych zdrowszych zamienników jest znacznie więcej. Na przykład stewia, którą hoduje się w Ameryce Południowej. Stewia jest BARDZO słodka. Jakieś 200 do 300 razy bardziej niż biały cukier, a przy tym nie zawiera kalorii. Kusząca propozycja, prawda? Świetnie sprawdza się również ksylitol, który powstaje z brzozowej kory. Ksylitol zawiera kalorie, ale i tak ma ich w sobie o połowę mniej niż tradycyjny cukier. Ma też niższy indeks glikemiczny.

Źródło: pixabay.com