Reklama

ryba święta

1/3
Dlaczego warto jeść ryby? 3 przepisy na świąteczną rybkę!
www.karointhekitchen.com
Makrela z pomidorami i cytryną. Jeśli zawsze stawiacie na świąteczną tradycją - karp i te sprawy - polecamy raz zaszaleć i zrobić coś zupełnie innego. Ta makrela dosłownie rozpływa się w ustach i jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Puszkę pomidorów wkładamy do rondelka. Podgrzewamy z drobno posiekanymi, czarnymi oliwkami oraz solą i mieszanką pieprzu. Rybę nacinamy, wkładamy w nacięcia cienkie plastry cytryny. Całość zalewamy pomidorowym sosem i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 30 minut. Gwarantujemy, że makreli w takim wydaniu jeszcze nie jedliście.
Reklama

Polacy jedzą coraz więcej ryb! Co ciekawe, rodzice przemycają je nawet dzieciom, które do tej pory  nie chciały wziąć ryby do ust. To dzięki temu, że dostępność różnych przepisów jest teraz dużo łatwiejsza, ale też i o świeżą, smaczną rybę również łatwiej.

Reklama
Zobacz kolejne zdjęcie: ryba święta - galeria zdjęć
Autor galerii: Olga Szarycka,
23 grudnia 2019