Dlaczego warto jeść ryby? 3 przepisy na świąteczną rybkę!
Przejdź do galerii zdjęć
Polacy jedzą coraz więcej ryb! Co ciekawe, rodzice przemycają je nawet dzieciom, które do tej pory nie chciały wziąć ryby do ust. To dzięki temu, że dostępność różnych przepisów jest teraz dużo łatwiejsza, ale też i o świeżą, smaczną rybę również łatwiej.
Reklama
Tłusty nabiał, mięso i wędliny dostarczają nam tłuszczy nasyconych, których na dłuższą metę lepiej unikać, albo choćby je ograniczać. Za to powinniśmy dostarczać organizmowi regularnie kwasów omega 3, które zawarte są między innymi w rybach. To jeden z powodów, dla których warto je jeść. A dlaczego jeszcze należy włączyć je do swojej diety?
Jakie korzyści płyną z jedzenia ryb?
Warto wspomnieć ponownie o kwasach omega 3, ponieważ to dzięki nim możemy ochronić nasz organizm przed wieloma zróżnicowanymi chorobami. To niesamowite, ile korzyści płynie ze spożywania tych kwasów, m.in:
Ale dostarczanie kwasów omega 3 to niejedyny pozytyw płynący ze spożywania ryb.
Dlaczego jeszcze warto je jeść?
Ryby dostarczają do naszego organizmu pełnowartościowe białko. Najlepiej sięgać po halibuta i łososia, ale wędzona makrela też ma tego białka całkiem sporo.
Ponadto ryby są świetnym źródłem witamin. Witamina A wspomaga wzrost, a także regeneracje komórek. Wykazuje też działanie ochronne w związku z błoną śluzową, a także ze skórą. Niezbędna dla organizmu jest również witamina D. Warto jeść ryby - jak widzicie powodów nie brakuje. Ale jak przyrządzić te najsmaczniejsze? Przepisy znajdziecie w galerii.
Zobacz też:
Pierogi wigilijne z nadzieniem makowym
Wigilijne menu dla malucha
3 kroki do kolacji wigilijnej w wersji light
- stabilizacja ciśnienia tętniczego krwi
- działanie przeciwalergiczne
- działanie przeciwnowotworowe
- wspomaganie procesów odchudzania
- naturalne antydepresanty
Reklama
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: ryba święta
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Pasta z makreli – przepis. Szybka pasta z wędzonej ryby
Pasta z makreli to smarowidło, które przypadnie do gustu miłośnikom ryb. Można je wykorzystać zarówno do kanapek jak i do krakersów. Ta druga opcja to świetna przekąska na imprezę dla znajomych. W dodatku ta bardzo popularna w Polsce ryba jest też bogata w składniki odżywcze. Jak zrobić pastę z wędzonej makreli i dlaczego warto?
Fit przepis na rybę z papryką, pomidorami i fasolą - pycha!
Ryba powinna na stałe gościć w naszych jadłospisach, ponieważ jest bardzo zdrowa i niesie wiele korzyści dla organizmu i ciała. Jeśli masz ochotę przygotować rybę w naprawdę zdrowym i pysznym wydaniu, poznaj fit przepis na przepyszny, aromatyczny i kolorowy obiad z rybą w roli głównej.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl