Dlaczego warto jeść ryby? 3 przepisy na świąteczną rybkę!

Kuchnia Poniedziałek, 23 grudnia 2019
Oceń:
4 / 22 głosów

dlaczego warto jeść ryby
Polacy jedzą coraz więcej ryb! Co ciekawe, rodzice przemycają je nawet dzieciom, które do tej pory  nie chciały wziąć ryby do ust. To dzięki temu, że dostępność różnych przepisów jest teraz dużo łatwiejsza, ale też i o świeżą, smaczną rybę również łatwiej.

Tłusty nabiał, mięso i wędliny dostarczają nam tłuszczy nasyconych, których na dłuższą metę lepiej unikać, albo choćby je ograniczać. Za to powinniśmy dostarczać organizmowi regularnie kwasów omega 3, które zawarte są między innymi w rybach. To jeden z powodów, dla których warto je jeść. A dlaczego jeszcze należy włączyć je do swojej diety?

Jakie korzyści płyną z jedzenia ryb?

Warto wspomnieć ponownie o kwasach omega 3, ponieważ to dzięki nim możemy ochronić nasz organizm przed wieloma zróżnicowanymi chorobami. To niesamowite, ile korzyści płynie ze spożywania tych kwasów, m.in:

  • stabilizacja ciśnienia tętniczego krwi
  • działanie przeciwalergiczne
  • działanie przeciwnowotworowe
  • wspomaganie procesów odchudzania
  • naturalne antydepresanty

Można by tak wymieniać jeszcze długo. Ale dostarczanie kwasów omega 3 to niejedyny pozytyw płynący ze spożywania ryb.

Dlaczego jeszcze warto je jeść?

Ryby dostarczają do naszego organizmu pełnowartościowe białko. Najlepiej sięgać po halibuta i łososia, ale wędzona makrela też ma tego białka całkiem sporo.

Ponadto ryby są świetnym źródłem witamin. Witamina A wspomaga wzrost, a także regeneracje komórek. Wykazuje też  działanie ochronne w związku z błoną śluzową, a także ze skórą. Niezbędna dla organizmu jest również witamina D. Warto jeść ryby - jak widzicie powodów nie brakuje. Ale jak przyrządzić te najsmaczniejsze? Przepisy znajdziecie w galerii.

Zobacz też:
Pierogi wigilijne z nadzieniem makowym
Wigilijne menu dla malucha
3 kroki do kolacji wigilijnej w wersji light

Makrela z pomidorami i cytryną. Jeśli zawsze stawiacie na świąteczną tradycją - karp i te sprawy - polecamy raz zaszaleć i zrobić coś zupełnie innego. Ta makrela dosłownie rozpływa się w ustach i jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Puszkę pomidorów wkładamy do rondelka. Podgrzewamy z drobno posiekanymi, czarnymi oliwkami oraz solą i mieszanką pieprzu. Rybę nacinamy, wkładamy w nacięcia cienkie plastry cytryny. Całość zalewamy pomidorowym sosem i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 30 minut. Gwarantujemy, że makreli w takim wydaniu jeszcze nie jedliście.