Składniki
Spód ciasta:
- 160 g mąki
- 30 g zmielonych migdałów
- 30 g kakao w proszku
- 1/4 łyżeczki soli
- 50 g cukru
- 110g prawdziwego masła
- 1 jajko kurze
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Nadzienie:
- 300 g cukru
- 100 ml wody
- 240 ml śmietany kremówki
- 70 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 120 g gorzkiej czekolady w kawałkach
- szczypta grubej soli morskiej
Przygotowanie
- Należy wymieszać mąkę, migdały, kakao w proszku, sól i cukier. Następnie dodać masło, jajko, ekstrakt waniliowy i dwie łyżki lodowatej wody. Ugniatamy dokładnie wszystkie składniki. Ciasto owijamy folią spożywczą i przetrzymujemy w lodówce przez 30 minut.
- Po 30 minutach wyjmujemy ciasto. Wierzch przykrywamy folią, po czym wałkujemy do momentu, kiedy ciasto będzie miało maksymalnie pół centymetra grubości. Układamy w formie do pieczenia tarty i obcinamy wystający nadmiar ciasta. Przykrywamy całość papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut. Gdy ciasto ostygnie, wyjmujemy je z formy.
- W międzyczasie podgrzewamy cukier i wodę w garnku, aż cukier się skarmelizuje. Następnie dodajemy 120 mililitrów śmietany, masło, sól i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Masę karmelową wlewamy na wystygnięty spód ciasta i pozostawiamy na około 3 godziny do zastygnięcia.
- Po upływie 3 godzin doprowadzamy pozostałe 120 mililitrów śmietanki do wrzenia i natychmiast zdejmujemy z ognia. Dodajemy czekoladę i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Wlewamy czekoladę na zastygnięty już karmel i ponownie czekamy na zastygnięcie. Na koniec posypujemy wierzch ciasta szczyptą soli gruboziarnistej.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com