Poznaj niezwykłe właściwości dyni
Dynia kojarzy nam się przede wszystkim ze smacznymi pestkami i Halloween. Tymczasem warzywo to kryje w sobie wiele cennych substancji. Warto się zastanowić, zanim wydłubiemy pestki, a resztę dyni wyrzucimy.
Reklama
Chociaż niektórzy upierają się, że dynia to owoc, w rzeczywistości jest to warzywo z rodziny dyniowatych. Dynię możemy zbierać od połowy lata aż do listopada. Szczególnie cenna jest końcówka tego okresu, gdy wielu sezonowych warzyw nie ma już w sprzedaży, dynia bowiem dostarcza cennych witamin i minerałów. Co prawda wiele z nich można kupić w postaci suplementu diety choćby w sklepie ekamedica24.pl, ale co świeże, to świeże.
Dobra wiadomość dla osób, które marzą o zrzuceniu kilku kilogramów – dynia nie tuczy. Zawiera spore ilości węglowodanów, dzięki którym szybko znika uczucie głodu, oraz równie dużo błonnika, który reguluje pracę jelit i nakręca metabolizm. Jednocześnie dynia jest bardzo niskokaloryczna, więc można ją jeść praktycznie w dowolnych ilościach.
Dyni nie powinno zabraknąć w naszej diecie, jeśli planujemy wiosenny detoks w 5 krokach.
Beta-karoten zawarty w dyni jest popularnym przeciwutleniaczem, a te, jak wiadomo, są niezastąpione w profilaktyce chorób nowotworowych. Im bardziej pomarańczowa dynia, tym więcej beta-karotenu zawiera. Najwięcej ma go mała japońska dynia hokkaido, dostępna także w Polsce. Beta-karoten ma dobroczynne działanie na ilość złego cholesterolu, obniżając jego poziom, zmniejsza ryzyko wystąpienia udarów i chorób serca. Obniża także ciśnienie tętnicze krwi. Beta-karoten przekształcany jest w witaminę A, która ma niebagatelne znaczenie dla prawidłowego widzenia, szczególnie w porze wieczorowej. Jeśli zauważamy, że włączamy coraz więcej światła, by lepiej widzieć, to ewidentnie brakuje nam witaminy A. W takiej sytuacji warto jeść dynię.
Pestki z dyni mają działanie przeciwpasożytnicze.
Najlepiej do tego celu nadają się świeże, miękkie pestki, dlatego zwalczanie pasożytów za pomocą pestek dyniowych warto zostawić sobie na jesień. Dla uzyskania efektów trzeba zjeść na czczo około dwóch łyżek zmielonych świeżych pestek z dyni, a po dwóch godzinach zażyć rycynę lub inny środek przeczyszczający.
W dyni znajdziemy między innymi potas, fosfor, żelazo, magnez i wapń, oraz w mniejszych ilościach cynk, selen, mangan i miedź. Z witamin możemy liczyć na witaminę A, B, C i PP.
Więcej ciekawostek na temat dyni znajdziemy na portalu naturapluszdrowie.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Boskie ciasto dyniowe! Musisz wypróbować ten przepis
Ciasto dyniowe to spełnienie kulinarnych marzeń każdego, kto kocha jesień i uwielbia smak dyni. Nie ma lepszego deseru w pochmurne wieczory, gdy za oknem szaro, a Tobie nie chce się wychodzić z domu. Dzięki naszemu przepisowi będziesz rozkoszować się pysznym, delikatnym i puszystym wypiekiem, który na stałe wpisze się w Twoje menu.
Pieczona dynia z masłem szałwiowym - danie idealnie na jesień
Pieczona dynia to doskonałe danie na jesień, które stanowi świetne urozmaicenie codziennego jadłospisu. Warzywa w diecie są niezwykle istotnym elementem, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Zawarte w nich cenne witaminy i minerały skutecznie przyczyniają się do wzmocnienia układu odpornościowego. Zatem jaki jest najlepszy przepis na dynię z piekarnika? Poznaj recepturę, której największym atutem jest wyjątkowo aromatyczne masło szałwiowe.
Przetwory z dyni - przepis na marynowaną dynię Ewy Wachowicz
Przetwory z dyni, mimo iż nie są tak popularne jak, chociażby przetwory z buraków czy ogórków, to smakowo potrafią zaskoczyć nawet najbardziej wybredne podniebienia. Sezon na dynię trwający do września do końca listopada to dobry moment na uzupełnienie spiżarni kilkoma słoikami z tym pomarańczowym warzywem. Przepis Ewy Wachowicz sprawdzi się w przypadku doskonale!
Reklama
Reklama
Reklama
Najnowsze
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl