Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
W czym przechowywać produkty sypkie?
Organizując pracę w kuchni, wiele osób stara się zadbać nie tylko o estetykę otoczenia, ale też o poręczność i „podręczność” poszczególnych pojemników do przechowywania żywności. Ma to spore znaczenie, ponieważ sprawne znajdowanie poszczególnych przypraw, czy też odpowiednie przechowywanie żywności ma wpływ na jakość serwowanych przez nas posiłków. Łatwo jednak stanąć przed dylematem – jakie pojemniki wybrać? Czym się kierować – wyglądem, przeznaczeniem, materiałem, z którego są wykonane?
Przeznaczenie opakowania ma znaczenie przy jego wyborze
W zależności od tego, co zamierzamy przechowywać w danym pojemniku, powinniśmy rozważać jego wygląd. Wpływ opakowania na wybór konsumenta jest w tym przypadku uzasadniony. Czasem zależy nam na tym, by opakowanie było przezroczyste, pozwalające jednym rzutem oka odkryć jego zawartość. Tak może być na przykład w przypadku słoiczków na przyprawy. Ustawione obok siebie, bez cienia wątpliwości będą nas informować o tym, w którym z nich znajdziemy pieprz, a w którym sól, paprykę czy kurkumę. Sprawdźmy zatem, w czym przechowywać produkty sypkie.Papier, plastik, metal, szkło – od koloru, do wyboru
Obecnie na rynku znaleźć można różne rodzaje i formy opakowań, przeznaczonych do przechowywania żywności w domowej kuchni. Przyjrzyjmy się bliżej, które z nich stosowane są do produktów sypkich i jakie ewentualne wady posiadają. Wśród materiałów, z jakich wykonuje się opakowania na produkty sypkie, wyróżniamy między innymi:- Papier – to z niego wykonywane są przykładowo opakowania dla mąki i cukru. Jest lekki, ale przechowywana w nim żywność może ulec zwietrzeniu czy zalaniu. Opakowanie nie jest szczelne, więc mogą dostać się do niego mole spożywcze.
- Plastik – w tym przypadku najczęściej mamy do czynienia z pojemnikami z wieczkiem. O ile jednak nadają się do przechowywania czegoś przez krótki okres, o tyle na dłuższą metę wydają się niepraktyczne. Ponieważ nie widać, co się w nich znajduje, trzeba je otwierać, przez co do środka może dostać się wilgoć.
- Metal – przede wszystkim wśród opakowań z tego materiału wymienić należy aluminiowe puszki, np. na mieloną kawę lub herbatę liściastą. Charakteryzują się lekkością, mają jednak to do siebie, że długo zachowują zapach przechowywanego pożywienia.
W czym przechowywać produkty sypkie?
Wreszcie, rozwiązaniem najlepszym z wielu względów, są szklane słoiki (na przykład takie: https://unipack.pl/sklep/sloiki/sloiki-szklane/). Przede wszystkim umożliwiają łatwy wgląd w ich zawartość, bez potrzeby otwierania. Przechowywana w nich zawartość nie zwietrzeje, ponieważ może być szczelnie zamknięta przez o wiele dłuższy czas. Co więcej, ponieważ słoiki w środku są co do zasady obłe, nie ma obaw o to, że przechowywana żywność zacznie przywierać do kantów pojemnika. Szkło oraz szczelna pokrywa chronią ponadto zawartość przed ewentualnym dostaniem się wody lub wilgoci – w przeciwieństwie do tekturowych opakowań, które mogą ulec zalaniu i uszkodzeniu, a wraz z nimi ich zawartość. Jak widać zatem, istotny jest wpływ opakowania na wybór konsumenta. O ile każde z nich może znaleźć swoje zastosowanie w kuchni, o tyle po krótkiej analizie można wysnuć odpowiedź na pytanie, w czym przechowywać produkty sypkie. Najbezpieczniej jest trzymać je w szklanych słoikach. Trzeba jedynie uważać, by nie zbić takiego opakowania – bo wraz z nim najpewniej odejdzie w niepamięć także jego zawartość.Artykuł sponsorowany
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!