Istotne urządzenia do lokalu gastronomicznego na lato

Kariera Kuchnia Poniedziałek, 2 lipca 2018
Oceń:
4 / 7 głosów
Istotne urządzenia do lokalu gastronomicznego na lato

Lato to dla wszystkich najpiękniejszy czas w roku, a dla lokalu gastronomicznego duże wyzwanie. Turyści przyczyniają się do tego, że ruch znacznie się zwiększa, zaś upał sprawia, że w lecie klienci mają specyficzne wymagania kulinarne. Oprócz tradycyjnych posiłków i przekąsek dużym powodzeniem cieszą się przede wszystkim zimne napoje i orzeźwiające soki owocowe. Aby więc lokal gastronomiczny wyszedł latem naprzeciw oczekiwaniom klientów, właściciel musi wyposażyć go w kilka, przydatnych urządzeń.

Sok z sokowirówki idealny na lato

Lato to czas, kiedy szczególnie mamy ochotę na orzeźwienie. Zdrowe i świeżo wyciśnięte soki świetnie się do tego nadają: gaszą pragnienie i są po prostu pyszne. W kawiarni czy restauracji niezbędna staje się sokowirówka, dzięki której można na miejscu skomponować klarowny sok. Tego typu napoje są obecnie znacznie bardziej popularne niż gazowane, a w czasie upałów wybierane bywają zdecydowanie chętniej niż kawa czy herbata. Samo urządzenie jest proste w obsłudze, poręczne i po prostu potrzebne w barze czy kawiarni.

 

Wyciskarki jako idealne wyposażenie lokalu

W sytuacji, gdy coraz większa liczba osób stawia na zdrowy styl życia, również wyciskarka jest urządzeniem, które staje się niezbędne w każdym lokalu gastronomicznym. Daje ona możliwość uzyskania soku bez dodatku wody, świeżo wyciśniętego i bardzo zdrowego. Urządzenie to można wykorzystywać na dwa sposoby. Wyciskarka do cytrusów świetnie sprawdza się do przygotowania soków z pomarańczy czy grejpfrutów. Natomiast wyciskarka do warzyw i owoców posiada dodatkowo funkcję blendera i przy jej użyciu barman przygotowuje oprócz tradycyjnych soków również koktajle z warzyw czy owoców na bazie jogurtu.

 

Kostkarki do lodu i jej zbawienne działanie latem

Skoro w kawiarni, hotelu lub restauracji można się napić pysznego soku, to podstawowym warunkiem letniego orzeźwienia jest oczywiście lód. W lokalu gastronomicznym w sezonie, przy dużej liczbie klientów, wszystko musi się odbywać szybko. Trudno więc oczekiwać, by lód powstawał tradycyjnie w zamrażarce i to jeszcze w tak dużych ilościach. Dlatego bardzo istotne urządzenie na lato to kostkarka do lodu. Maszyna ta błyskawicznie schładza wodę i produkuje potrzebne kostki lodu w bardzo szybkim tempie.

 

Kruszarki do lodu, czyli orzeźwienie z pazurem

Jeśli już lodu do napojów mamy pod dostatkiem, warto zadbać o estetykę drinków. Bardzo efektownie prezentują się w nich pokruszone drobinki lodu. Dlatego w barze, kawiarni czy restauracji nie powinno zabraknąć kruszarki do lodu. Żadnemu barmanowi nie sprawi kłopotu jej obsługa. Wypełnia się pojemnik urządzenia w około 80% kostkami lodu i błyskawicznie otrzymujemy drobne kawałeczki. Ostrza maszyny napędzane są w zależności od modelu ręcznie lub elektrycznie. Kruszarki elektryczne są oczywiście większe, bardziej polecane do dużych lokali gastronomicznych. Mają też możliwość regulacji wielkości drobin lodu. Bez względu na to, czy wybierzemy urządzenie ręczne, czy elektryczne, proces kruszenia jest szybki, a drobny lód zdobi i chłodzi letnie napoje. Więcej informacji na temat tych urządzeń znajduje się na stronie www.sas24.pl.

 

Oczywiście wszystkie, wymienione urządzenia dostępne są w różnych wielkościach i mogą posiadać odmienne moce przerobowe. Właściciel baru, restauracji, kawiarni czy hotelu powinien zatem wybrać taki rodzaj kostkarki, kruszarki, wyciskarki czy sokowirówki, aby dopasować urządzenie do potrzeb swojego lokalu i zapewnić sobie latem zyski w biznesie.