Co zamiast cukru? Zdrowe zamienniki!
Udostępnij Google News
Kuchnia

Co zamiast cukru? Zdrowe zamienniki!

Jesteś wielką wielbicielką cukru i nie wyobrażasz sobie bez niego życia? Myślisz, że nie potrafisz się od niego uwolnić? Mamy dla Ciebie zdrowe zamienniki cukru, które pomogą Ci ograniczyć jego spożycie. Na początek jednak może warto zastanowić się nie nad tym co zamiast cukru, a nad tym jak zaspokoić apetyt na słodycze bez słodyczy? Podpowiadamy!

Co zamiast słodyczy?

Jeśli wciąż masz ochotę na słodycze to może to oznaczać, że masz słabo zbilansowaną dietę. Koniecznie wzbogać ją o rośliny strączkowe. Pamiętaj, że jeśli będziesz je długo przeżuwać, poczujesz ich naturalny słód. Nie daj się nabrać na dobroczynne właściwości brązowego cukru – on też jest rafinowany.

Jeśli wielbisz słodkie jogurty wcale nie musisz z nich rezygnować ale pamiętaj, że w tych gotowych jest cała masa cukru. Zatem lepiej sięgnąć po jogurt naturalne i posłodzić go świeżymi owocami. W tym celu zblenduj je lub drobno pokrój i dodaj do jogurtu.

Pamiętaj o codziennej porcji warzyw i wybieraj te słodkie – na przykład marchewkę czy dynię albo buraczki. Wiesz, że z tych warzyw można zrobić nawet ciasta?

Co zamiast cukru?

Natychmiastowe odstawienie cukru może być dla organizmu sporym szokiem, dlatego lepiej robić to powoli, krok po kroku. A czym zastąpić cukier?

  • Miód ma sporo więcej kalorii niż biały cukier, ale mimo wszystko jest dla nas znacznie zdrowszy. Jego głównym składnikiem jest glukoza i fruktoza, które nasz organizm świetnie przyswaja. Miód ma sporo witaminy z grupy B, kwasy organiczne i enzymy.
  • Syrop klonowy – w jaki sposób się go pozyskuje? Najpierw pobiera się sok z pnia klonu, następnie odparowuje się z niego nadmiar wody. Choć syrop klonowy zawiera w swoim składzie sporo cukru, to cechuje go też obecność wielu innych pozytywnych składników. Można nim słodzić wodę czy herbatę, ale też używać go na przykład w ramach polewy do naleśników albo dodatku do chleba.
  • Słód jęczmienny lub ryżowy – słody zbożowe mają wspaniały wpływ na nasz organizm ponieważ działają zbawiennie na nasz układ trawienny oraz wzmacniają żołądek. Słody zbożowe zawierają też sporo witamin z grupy B.
  • Ksylitol – Ten cukier pochodzi z brzozy. Ma aż o 40 % kalorii mniej od tradycyjnego cukru. Ksylitol wzmacnia układ odpornościowy o opóźnia proces starzenia się.

Można też skorzystać z syropy daktylowego, który najczęściej jest używany do różnego rodzaju deserów. Jak widać można słodko i zdrowo. A Ty.. co zamiast cukru wybierzesz?

 

Udostępnij Google News Komentarze

Polecane dla ciebie