Co zrobić, żeby pieczywo było dłużej świeże?
Udostępnij Google News
Dom i ogród

Co zrobić, żeby pieczywo było dłużej świeże?

Często kupujemy więcej pieczywa niż jesteśmy w stanie zjeść lub też, kupujemy pieczywo, które na drugi dzień nie nadaje się już do spożycia. Istnieją jednak patenty, które sprawią, że zawsze możemy się cieszyć smacznym chlebem lub apetycznymi bułkami. Dobrze również wiedzieć, jak przechowywać pieczywo aby szybko nie traciło świeżości i miękkości. Okazuje się również, że sposób, w jaki zabieramy swoje smaczne kanapki do pracy, czy szkoły również ma znaczenie. Czy wiecie co to są woskowijki?

Jak przechowywać pieczywo, aby było dłużej smaczne i świeże?

Na ogół pieczywo przechowujemy w chlebakach. Drewniany lub bambusowy chlebak jest gwarantem sukcesu, czyli świeżego pieczywa. W przeciwieństwie do plastikowych odpowiedników drewniane chlebaki zapewniają bowiem najlepszą cyrkulację powietrza. Na sklepowych półkach znajdziemy również chlebaki ceramiczne, metalowe lub z tworzyw. Nie są one znacząco gorsze od drewnianych, jednak decydując się na zakup takiego chlebaka, należy zwrócić uwagę, czy posiada odpowiednie wywietrzniki. Chlebaki również należy co jakiś czas dokładnie myć. Unikniemy dzięki temu pleśni na pieczywie.

Innym rozwiązaniem dotyczącym przechowywania pieczywa jest lodówka lub zamrażalnik.

Spora część społeczeństwa również lubi mrozić pieczywo, jest to wygodne rozwiązanie, zwłaszcza jeżeli nieczęsto mamy okazję wyskoczyć na zakupy. Aby jednak metoda ta była skuteczna należy pamiętać, że takiego pieczywa nie przechowujemy dłużej niż 3 miesiące po zakupie. Ponadto od razu po przyjściu ze sklepu należy pieczywo zamrozić. Mrozimy w szczelnym worku foliowym,a następnie rozmrażamy w temperaturze pokojowej.

Jeżeli zastanawiacie się jeszcze, jak przechowywać pieczywo to możemy je trzymać oczywiście w szafce kuchennej pod warunkiem, że tam również jest zapewniona dobra wentylacja. Świetnym rozwiązaniem jest trzymanie pieczywa nawet na kuchennym blacie, jednak zabezpieczone workiem lnianym. Do przechowywania pieczywa możemy również wykorzystać woskowijki. To świetne rozwiązanie utrzymane w duchu zero waste i eko friendly. Woskowijki to ekologiczne rozwiązanie, które pozwala na trzymanie pieczywa, chroniąc je przed wyschnięciem, ale również w jakimś stopniu przed pleśnią.

Co to są woskowijki i jak je zrobić w domu?

Woskowijki są alternatywą dla foliowych opakowań i jak sama nazwa może sugerować, są wykonane z wosku pszczelego. To forma papieru do pakowania żywności. Co ważne są wielokrotnego użytku. Woskowijki są wodoodporne, więc jeżeli się zabrudzą, możemy je przestrzec mokrą ściereczką bez obawy, że się zniszczą. Robiąc je w formie torebki, możemy je wykorzystywać nie tylko jako opakowanie na śniadanie, formę chlebaka, ale również jako zamiennik do foliowych torebek idąc na zakupy i kupując warzywa i owoce na wagę. Jak zrobić woskowijki w domowym zaciszu? To bardzo proste! Należy przygotować:

  • 15 ml olejku jojoba
  • 100 g wosku pszczelego (naturalnego)
  • łyżeczka żywicy sosnowej
  • skrawki bawełnianego materiału

Olejek oraz żywica mają zapewnić elastyczność materiałowi, toteż dobrze je dodać do mieszanki.

Na początek wstawiamy do kąpieli wodnej słoiczek z pszczelim woskiem, żywicą oraz olejkiem jojoba. Kiedy wszystko się dobrze rozpuści sprawdzamy temperaturę. Wosk musi być wodnisty i gorący. Wosk nakładamy gąbeczką (może być taka do naczyń) lub pędzelkiem. Smarujemy całą powierzchnię materiału, który wybrałyśmy. Czynność należy wykonać z obu stron. Następnie wieszamy materiał na klamerkach aż do wyschnięcia.

Co ważne i najlepsze w tej metodzie to fakt, że w sieci ceny za 3 woskowijki wahają się od około 60 złotych do nawet 150 złotych. Koszt zrobienia woskowijki w domu to zaledwie paręnaście złotych. Może być problem z kupnem czystej żywicy, dlatego najlepiej pójść i zeskrobać ja w lesie bezpośrednio z drzewa. Natomiast nie jest ona niezbędna do wykonania woskowijek.

Nieświeże pieczywo, jak odświeżyć je na szybko

Przyszła niedziela, a tobie zostało zaledwie parę bułek lub połowa chleba, ale już w takim stanie, że nawet pies niespecjalnie chce je zjeść? Nic się nie martw, istnieją sprawdzone sposoby na odświeżenie pieczywa w domu. Jak odświeżyć bułki aby znowu były smaczne i miękkie w środku? Otóż najlepiej włożyć je do piekarnika. Zanim jednak to zrobimy trzeba delikatnie zwilżyć je wodą i włożyć do folii aluminiowej. Następnie wkładamy bułki na 15 minut do piekarnika rozgrzanego na około 150 stopni Celsjusza. Zabieg możemy zastosować również w mikrofali, to najlepszy i najszybszy sposób na to, jak odświeżyć chleb, który stracił sprężystość. Chleb zawijamy w lekko wilgotny ręcznik papierowy kuchenny lub smarujemy pędzelkiem namoczonym w mleku. Następnie wkładamy chleb na 10 sekund do mikrofali i gotowe. Na rynku znajdziemy również specjalne worki do odświeżania pieczywa w mikrofali. Chleb i bułki możemy również odświeżyć z użyciem pary wodnej. Gotujemy wodę w garnku lub używamy specjalnego garnka do gotowania na parze. Następnie nakładamy na garnek ściereczkę, którą przymocowujemy, tak by nie spadła do wrzącej wody. Na ściereczkę kładziemy pieczywo, wystarczy parę minut aby odzyskało świeżość. Oczywiście jeżeli nie masz ochoty odświeżać pieczywa, zawsze możesz przygotować z niego dodatki do dań lub szybkie gotowe dania. Jak tosty, grzanki, czy bułkę tartą.

Udostępnij Google News Komentarze

Polecane dla ciebie