Co zrobić, żeby pieczywo było dłużej świeże?
Często kupujemy więcej pieczywa niż jesteśmy w stanie zjeść lub też, kupujemy pieczywo, które na drugi dzień nie nadaje się już do spożycia. Istnieją jednak patenty, które sprawią, że zawsze możemy się cieszyć smacznym chlebem lub apetycznymi bułkami. Dobrze również wiedzieć, jak przechowywać pieczywo aby szybko nie traciło świeżości i miękkości. Okazuje się również, że sposób, w jaki zabieramy swoje smaczne kanapki do pracy, czy szkoły również ma znaczenie. Czy wiecie co to są woskowijki?
Reklama
Jak przechowywać pieczywo, aby było dłużej smaczne i świeże?
Na ogół pieczywo przechowujemy w chlebakach. Drewniany lub bambusowy chlebak jest gwarantem sukcesu, czyli świeżego pieczywa. W przeciwieństwie do plastikowych odpowiedników drewniane chlebaki zapewniają bowiem najlepszą cyrkulację powietrza. Na sklepowych półkach znajdziemy również chlebaki ceramiczne, metalowe lub z tworzyw. Nie są one znacząco gorsze od drewnianych, jednak decydując się na zakup takiego chlebaka, należy zwrócić uwagę, czy posiada odpowiednie wywietrzniki. Chlebaki również należy co jakiś czas dokładnie myć. Unikniemy dzięki temu pleśni na pieczywie. Innym rozwiązaniem dotyczącym przechowywania pieczywa jest lodówka lub zamrażalnik. Spora część społeczeństwa również lubi mrozić pieczywo, jest to wygodne rozwiązanie, zwłaszcza jeżeli nieczęsto mamy okazję wyskoczyć na zakupy. Aby jednak metoda ta była skuteczna należy pamiętać, że takiego pieczywa nie przechowujemy dłużej niż 3 miesiące po zakupie.Reklama
Co to są woskowijki i jak je zrobić w domu?
Woskowijki są alternatywą dla foliowych opakowań i jak sama nazwa może sugerować, są wykonane z wosku pszczelego. To forma papieru do pakowania żywności. Co ważne są wielokrotnego użytku.Reklama
- 15 ml olejku jojoba
- 100 g wosku pszczelego (naturalnego)
- łyżeczka żywicy sosnowej
- skrawki bawełnianego materiału
Reklama
Nieświeże pieczywo, jak odświeżyć je na szybko
Przyszła niedziela, a tobie zostało zaledwie parę bułek lub połowa chleba, ale już w takim stanie, że nawet pies niespecjalnie chce je zjeść? Nic się nie martw, istnieją sprawdzone sposoby na odświeżenie pieczywa w domu. Jak odświeżyć bułki aby znowu były smaczne i miękkie w środku? Otóż najlepiej włożyć je do piekarnika. Zanim jednak to zrobimy trzeba delikatnie zwilżyć je wodą i włożyć do folii aluminiowej.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl