Roladki bakłażanowe
Canva.com

3 pomysły na przekąski z bakłażanem. Są pyszne!

Bakłażan to warzywo, które potrafi zaskoczyć smakiem i różnorodnością. Oto trzy przepisy na przekąski z bakłażanem, które zachwycą Twoje podniebienie. Są pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu!
Reklama

1. Sałatka z grillowanym bakłażanem

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża bazylia (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany pokrój w plastry, posól i pozostaw na 15 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie opłucz i osusz.
  2. Grilluj plastry bakłażana na rozgrzanym grillu przez około 2-3 minuty z każdej strony.
  3. Pomidory i cebulę pokrój w drobną kostkę.
  4. W misce wymieszaj pomidory, cebulę, grillowany bakłażan oraz oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Podawaj sałatkę posypaną świeżą bazylią.

2. Krem z pieczonego bakłażana

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki tahini (pasta sezamowa)
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
Reklama

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany przekrój na pół i wydrąż środek. Następnie piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 30-40 minut, aż miąższ będzie miękki.
  2. Wyjmij miąższ z bakłażanów i przełóż go do blendera.
  3. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, tahini oraz oliwę z oliwek. Blenduj, aż powstanie gładki krem.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z chrupiącym chlebem.

3. Zapiekane bakłażany z farszem

Składniki:

  • 4 małe bakłażany
  • 200g mielonego mięsa (np. wołowego)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g passaty pomidorowej
  • 100g sera żółtego

Sposób przygotowania:

Reklama
  1. Bakłażany przekrój na pół wzdłuż i wydrąż środek, pozostawiając grubość około 1 cm.
  2. W garnku podsmaż mięso mielone na oliwie z oliwek, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż aż będą miękkie.
  3. Dodaj passatę pomidorową i dusz jeszcze przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Farszą wypełnij wydrążone bakłażany.
  5. Posyp startym serem żółtym.
  6. Piekarnik rozgrzej do 180°C i wstaw bakłażany do zapiekania na około 25-30 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni.
  7. Podawaj posypane świeżą natką pietruszki.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama