Resztki z świątecznego stołu
Udostępnij Google News
Kuchnia

Resztki z świątecznego stołu

Święta to czas, kiedy na polskich stołach pojawia się wyjątkowo dużo różnych smakołyków. Niestety jest to też czas, kiedy spore ilości jedzenia trafiają do koszy na śmieci. Jak się jednak okazuje wcale nie musimy go marnować. Zobacz jak można wykorzystać resztki z świątecznego stołu

Ciasta

W wielu domach już tylko w święta na stołach można zobaczyć domowe ciasta. Ponieważ pojawiają się tak rzadko, jest ich bardzo dużo. I tu pojawia się problem, bo większość ciast szybko schnie i nie nadaje się już do jedzenia.

Co zrobić?

Umiejętnie przechowywane ciasta mogą cieszyć nas swoim smakiem bardzo długo. Dlatego też warto pamiętać, by kruche ciastka włożyć do metalowego, szczelnie zamykanego pojemnika. W takich warunkach będą dobre nawet przez kolejne dwa miesiące. Jeśli zostało Ci trochę piernika, zawiń go dokładnie w folię aluminiową. Takie opakowanie uchroni ciasto przed wyschnięciem. Ciasta drożdżowe czy serniki można pokroić na mniejsze części i zamrozić. Kiedy będziesz potrzebowała kawałka ciasta dla gości wystarczy kilka chwil, by je rozmrozić i móc cieszyć się cudownym smakiem domowych wypieków.

Pierogi

Lepienie pierogów i uszek to bardzo czasochłonna i żmudna praca. Dla każdej gospodyni niebywałą nagrodą jest widok kolejnych sztuk znikających w ustach uczestników wigilijnej wieczerzy. Niestety czasami zdarza się, że trochę pierogów lub uszek zostaje i co wtedy?

Co zrobić?

Na pewno nie wyrzucać. Znacznie lepszym pomysłem jest ich zamrożenie. Wystarczy delikatnie posmarować ciasto olejem i ułożyć w woreczkach lub pudełeczkach. Tak zabezpieczone pierogi nie będą się sklejały, a pewnego dnia wystarczy je podsmażyć lub wrzucić na chwilę do wrzątku, aby móc się cieszyć pysznym daniem w kilka minut.

Mięsa i wędliny

Jednym z najbardziej wrażliwych produktów żywnościowych jest mięso. Przechowywane w nieodpowiednich warunkach szybko się psuje, a jego spożycie może grozić ciężkimi powikłaniami ze strony układu pokarmowego. Dlatego szczególnie ważne jest, aby umiejętnie zagospodarować wszelkie produkty mięsne i wędliniarskie.

Co zrobić?

Jeśli został Ci spory kawałek pieczeni możesz go pokroić i wykorzystać jako wędlinę. Innym sposobem jest pokrojenie pieczeni na plastry i zamrożenie. W czasie, kiedy nie będziesz miała głowy do gotowania wystarczy wyjąć pieczeń, podgrzać i domowy obiad gotowy.

Jeśli chodzi o wędliny, to o ich jakość należy zadbać już po zakupie. Jeśli kupujesz większą ilość, podziel plastry wędlin na porcje i schowaj do zamrażarki. Wystarcz wyjąć je na 2-3 godziny przed posiłkiem i można jeść. Jeśli wędlina, którą kupiłaś stoi w lodówce już kilka dni, możesz pokroić ją w kostkę podsmażyć i dodać do pizzy czy zapiekanki.

W święta Polacy bardzo często hołdują zasadzie „Zastaw się, a postaw się”, niemniej jednak szkoda, aby to wszystko, co kupimy trafiło po dniach świątecznych do kosza ze śmieciami. Dlatego lepiej kupować tylko tyle, by wystarczyło. A jeśli jedzenia jest dużo, wówczas spróbować mądrze zagospodarować resztki.

Udostępnij Google News Komentarze

Polecane dla ciebie