Bananowa jaglanka z cynamonem
Składniki:
10 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki syropu klonowego
1/3 łyżeczki cynamonu
banan
Przygotowanie:
Wlewamy mleko do rondelka, dolewamy syrop klonowy oraz cynamon. Całość gotujemy. Kiedy mleko się zagotuje, wsypujemy kaszę jaglaną i zostawiamy na małym ogniu często mieszając. Kiedy kasza zrobi się miękka, kroimy i dodajemy banana.
Kanapkowa pasta twarogowa
Składniki:
1 kg sera białego twarogowego
1/2 szklanki śmietanki słodkiej 12 %
1 mały słoiczek papryki konserwowej
1 mały słoiczek ogórków konserwowych
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kroimy w kosteczkę ogórki i paprykę. Szczypiorek płuczemy pod zimną wodą i drobno siekamy. Do miski przekładamy twaróg, śmietankę oraz pokrojone warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Jajo ze szpinakiem
Składniki:
4 jajka
1/2 kg szpinaku (świeżego lub mrożonego)
10 dag sera feta
2 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz czarny
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Jeżeli mamy świeży szpinak, odcinamy grube końcówki, wrzucamy do osolonej wody o gotujemy maksymalnie przez minutę. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy na nią czosnek oraz szpinak. Smażymy przez kilka minut doprawiając solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem. Do szpinaku dodajemy ser feta i mieszamy. Następnie musimy posmarować masłem małe ceramiczne miseczki, tak zwane kokilki, do którym włożymy po porcji szpinaku. Po jej nałożeniu, pośrodku robimy wgłębienie, w miejsce którego wbijamy jajo kurze. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 7 minut. Najlepiej podawać z pieczywem.