Co zrobić z kaszy jaglanej? Poznaj najlepsze przepisy
Udostępnij Google News
Kuchnia

Co zrobić z kaszy jaglanej? Poznaj najlepsze przepisy

Przepis na kotleciki

Składniki:

8 jajek ugotowanych na twardo

1 surowe jajko

1/2 szklanki kaszy jaglanej

pęczek natki pietruszki drobno posiekanej

2 łyżki prażonego lnu

1 łyżka miękkiego masła

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

do panierowania i smażenia:

6 łyżek tartej bułki

8 łyżek oleju

1 łyżka masła

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 1 i 1/4 szklanki wody i gotujemy do wrzenia. Następnie dodajemy kaszę przez 10 minut. Wyłączamy ogień, solimy, przykrywamy i zostawiamy na następne 10 minut. Jajka siekamy drobno i przekładamy je do miski. Do jajek dodajemy masło, kaszę, surowe jajo, prażony len i natkę pietruszki. Doprawiamy pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy i z tak utworzonej masy formujemy kotleciki. Panierujemy je w bułce tartej. Kotleciki należy smażyć na oleju oraz maśle do momentu, aż będą złote.

Przepis na pasztet

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej

25 dag suchej ciecierzycy

1 surowe jajko

3 łyżki oleju

1/2 szklanki migdałów bez skórki

1/2 szklanki rodzynek

pęczek natki pietruszki

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na noc. Gotujemy kaszę w dwóch szklankach wrzątku przez około 10 minut. Wyłączamy ogień, solimy, przykrywamy i zostawiamy na następne 10 minut. Natkę pietruszki należy drobno posiekać a rodzynki zalać gorącą wodą. Z ciecierzycy odlewamy wodę i mielimy ją w maszynce. Do miski przekładamy kaszę, ciecierzycę, jajko, natkę pietruszki, olej, rodzynki z wody i migdały. Doprawiamy solą i pieprzem po czym dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wysmarowanej olejem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Przepis na pulpety

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej
50 dag mielonego mięsa z indyka
1/2 szklanki rodzynek
1 surowe jajko
1 łyżeczka masła
pęczek natki pietruszki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
sos:
3 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego
2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
Gotujemy kaszę w dwóch szklankach wrzątku przez około 10 minut. Wyłączamy ogień, solimy, przykrywamy i zostawiamy na następne 10 minut. Natkę siekamy drobno, rodzynki kroimy na malutkie kawałki. Mieszamy mięso mielone z kaszą, natką, jajkiem i rodzynkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy pulpeciki. Zagotowujemy bulion i wkładamy do niego pulpety. Każdy z nich powinien gotować się około 3 minut. Po ugotowaniu wszystkich, z bulionu robimy sos. Dodajemy do niego przecier pomidorowy i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i ponownie wkładamy do garnka pulpety na około 3 minuty.
Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie