Reklama

5 przepisów z dynią hokkaido w roli głównej

2/5
Pieczona dynia hokkaido ze świeżymi ziołami
Canva.com

Pieczona dynia hokkaido z masłem ziołowym

Składniki:
  • 1 mała dynia hokkaido
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki masła ziołowego
  • sól i biały pieprz do smaku
Wykonanie
  • Dynię myjemy i razem ze skórką kroimy na ósemki.
  • Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i skórką do dołu układamy kawałki dyni.
  • Skrapiamy je oliwą i lekko solimy.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczmy ok. 40 minut, aż miąższ będzie miękki.
  • Upieczone warzywo podajemy z dodatkiem ulubionego masła ziołowego — czosnkowego, pietruszkowego, tymiankowego lub szałwiowego.
Upieczoną dynię bez dodatku soli możemy wykorzystać także do przygotowania sernika dyniowego.
Reklama

Zupa, dynia pieczona, gnocchi, placuszki z kozim serem, a może konfitura? Dla wszystkich miłośników jesiennych pyszności mamy kilka smakowitych inspiracji. Sprawdź, co można przygotować z dyni hokkaido!

Reklama
Zobacz kolejne zdjęcie: 5 przepisów z dynią hokkaido w roli głównej - galeria zdjęć
Autor galerii: Miranda Ekiert,
06 października 2022
Czytaj więcej