Jak zrobić sernik dyniowy? Oto podpowiedzi Ani Starmach
(Aktualizacja: 10 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Choć dynia to głównie jesienne warzywo i kojarzy nam się przede wszystkich z rozgrzewającą, kremową zupą, to można wyczarować z niej jeszcze inne, wspaniałe przepisy. My polecamy szczególnie sernik dyniowy Ani Starmach, który jest chętnie polecany przez osoby, które miały okazję go spróbować. A jak go zrobić? Przeczytaj!
Reklama
Jak zrobić sernik dyniowy
Pisaliśmy już o fit przepisach z dynią w roli głównej. Pojawiła się tam propozycja słodkiego, dyniowego deseru, ale nie wspomnieliśmy wówczas o serniku. Większości z nas, dynia kojarzy się z dyniową zupą Magdy Gessler. Niezwykle kremową, aromatyczną i rozgrzewającą. Z dyni można też zrobić przepyszne frytki, czy dyniowe puree, albo różnego rodzaju zapiekanki makaronowe, czy też placki z dodatkiem ziemniaków. Dynia kojarzy nam się również z halloweenową ozdobą. Ale czy to faktycznie warzywo, które znajduje zastosowanie w kuchni tylko jesienią? Przecież dyniowy sernik jest tak pyszny, że można go jeść przez cały rok. Jak go zrobić?canva.com
Jak zrobić sernik dyniowy? Oto podpowiedzi Ani Starmach
Sernik dyniowy Ani Starmach to prawdziwa poezja kulinarna.Reklama
- Do przygotowania spodu potrzebujemy: 100 g prawdziwego masła, 200 g herbatników, około 50 g ulubionych orzechów- wcześniej zmielonych, szczyptę cynamonu.
- Składniki niezbędne do zrobienia ciasta: 450 g upieczonej wcześniej dyni – zamienionej w puree, 450 g mascarpone, około 700 g półtłustego sera białego – dobrze zmielonego, 7 dużych jaj, około szklanka cukru, łyżka naturalnego cukru waniliowego, 10 łyżeczek mąki ziemniaczanej, około pół łyżeczki cynamonu.
- Na wierzch przyda się jeszcze gotowa masa kajmakowa, oraz ulubione orzeszki.
Zobacz także
- Przygotuj okrągłą tortownicę. Zmiel dokładnie herbatniki na mąkę. Wymieszaj je z masłem i orzechami. Tak przygotowaną masą wyłóż spód tortownicy.
- Ser, puree z dyni i mascarpone zmiksuj razem w misce. Dodaj do tego jajka, oraz suche składniki na ciasto. Jeszcze przez chwilę miksuj.
- Wylej ciasto na spód i wstaw sernik do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na godzinę.
- Gdy sernik się upiecze zostaw go do wystudzenia w uchylonym piekarniku.
- Wstaw sernik dyniowy na noc do lodówki.
- Rano wyjmij sernik i posmaruj go gotową masą kajmakową oraz obłóż go orzechami.
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Sernik mango - klasyk w egzotycznym wydaniu
Jeśli jesteś miłośniczką serników i egzotycznych owoców, to sernik mango będzie idealnym połączeniem dla Ciebie. To lekkie i orzeźwiające ciasto z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na sernik mango oraz kilkoma poradami dotyczącymi jego podawania. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla smakoszy!
Proste i szybkie ciasto na święta - przepis na… sernik!
Marzysz o przygotowaniu prostego i szybkiego ciasta na święta? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie idealny przepis na pyszny sernik, który z pewnością zachwyci Twoją rodzinę i gości. Nie musisz być doświadczonym cukiernikiem, aby stworzyć to wspaniałe danie. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu. Przekonaj się, jak łatwo można przygotować smaczne ciasto na Boże Narodzenie!
Sernik z kremem pistacjowym: HIT!
Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowe i niezwykle smaczne ciasto, to sernik z kremem pistacjowym będzie idealnym wyborem. To połączenie delikatnego serowego ciasta z intensywnym smakiem pistacji sprawia, że każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W tym artykule podzielę się z Tobą przepisem na sernik z kremem pistacjowym oraz kilkoma cennymi wskazówkami, które pomogą Ci osiągnąć doskonały rezultat.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl