Jemy na zdrowie – świeże ryby słodkowodne i morskie
Z rybami jest tak, że teoretycznie wszyscy wiemy – są zdrowe i powinniśmy na stałe wprowadzić je do naszego menu. Niestety najczęściej ograniczamy się do śledzika raz na jakiś czas, karpia na Wigilię i paluszków rybnych na tzw. „szybki obiad”. A przecież dania z ryb to prawdziwa skarbnica przepisów, smaków, pomysłów. To potrawy na wszystkie okazje, na każdy posiłek, inspiracje kulinariami z najróżniejszych stron świata.
Reklama
Mamy ryby chude, dietetyczne i tłuste, przy czym jest to zdecydowanie zdrowy tłuszcz, bogaty np. w kwasy omega-3. Możemy dziś kupić ryby świeże i mrożone, w całości, w postaci fileta, tuszki itp., a zatem do wyboru do koloru i do smaku.
Przede wszystkim zawierają nienasycone kwasy omega 3 - najwięcej znajdziemy ich w świeżych rybach. Podobnie jest z witaminami i minerałami – świeża ryba jest bogatsza i bardziej wartościowa niż praktyczne mrożone filety czy płaty. Pamiętajmy przy tym, że chodzi tu o naprawdę bogaty zestaw zdrowych składników. Oprócz wspomnianych kwasów tłuszczowych są to m.in.:
Trzeba jednak wiedzieć gdzie kupować - sprawdzony dostawca jest naprawdę na wagę złota. Warto przy tym poznać szczegóły, na które należy zwrócić uwagę oceniając świeżość ryby. Pamiętajmy - nieświeża ryba to nie tylko niesmaczne danie, ale przede wszystkim możliwość zatrucia pokarmowego.
Ważna jest także częstotliwość dostaw, zwłaszcza kiedy stawiamy na świeże ryby.
Po najlepsze świeże ryby słodkowodne i morskie warto wybrać się do Makro. W przypadku większości gatunków ryb dostawy odbywają się kilka razy w tygodniu, co gwarantuje zakup naprawdę świeżych okazów. Na pewno mamy tu w czym wybierać. Znajdziemy ryby słodkowodne, m.in. sandacza, leszcza, tołpygę, karpie, karasia, a nawet suma i węgorza. Nie brakuje również morskich gatunków takich jak dorada, śledź, makrela, dorsz czy łosoś. Kupując w hurtowniach Makro docenimy także możliwość skorzystania z fachowej porady, informacji, a także zamówienia indywidualnego – również gatunków, których nie ma w stałej sprzedaży. Na pewno warto skorzystać z organizowanych tu degustacji, które pozwolą poznać smak i sposoby przyrządzania ryb. Wiele apetycznych przepisów na zdrowe potrawy z ryb można także znaleźć na stronie internetowej hurtowni.
Dlaczego warto jeść ryby?
Dlaczego zatem tak zdrowe i pożywne ryby stosunkowo rzadko goszczą na naszych stołach? Przyczyn jest wiele, począwszy od cen – dobra ryba jest dużo droższa niż np. wieprzowina czy mięso z kurczaka, aż po preferencje kulinarne – mięso ryb ma specyficzny smak i aromat. Dlatego tak ważne jest, aby dania z ryb pojawiały się jak najwcześniej i często w diecie małych dzieci, które dzięki temu przyzwyczają się do ich charakterystycznych walorów smakowych. Pamiętajmy, że kiedy już rozsmakujemy się w daniach z ryb, zawsze będziemy je przedkładać nad zwykłe mięsne kotlety, wędliny itp. Oczywiście poza walorami smakowymi i szerokim wachlarzem możliwości kulinarnych ryby to także cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały.Reklama
- łatwo przyswajalne, zdrowe białko,
- wapń,
- fluor,
- jod,
- żelazo,
- cynk,
- selen,
- witaminy z grupy B,
- witamina A i D.
Jak kupować świeże ryby?
A zatem wiemy już - ryby należy jeść, ale pamiętajmy także o tym, że istotna jest ich jakość. Zarówno pod względem smakowych walorów, jak i wartości odżywczej najlepszym wyborem będą świeże ryby.Reklama
- Na wstępie spoglądamy w rybie oko, które powinno być błyszczące, bez zmętnień, wyraźnie widać w nim czarną źrenicę. Zapadnięte, mętne oko dyskwalifikuje rybę, oznacza bowiem, że nie jest to na pewno świeży produkt.
- Mięso ryby powinno być sprężyste, elastyczne. Sprawdzamy to lekko uciskając grzbiet ryby – u świeżej wgłębienie po palcu od razu wraca do pierwotnego stanu.
- Oceniamy także ości wybranej ryby – powinny przylegać ściśle do powłok brzusznych. Ości odchodzą od brzucha ryby, kiedy jej mięso jest zbyt miękkie, czyli nie jest świeża.
- Kolejny ważny aspekt to rybie skrzela – muszą być intensywnie czerwone z zaznaczonymi listkami skrzelowymi. Jeśli kolor jest brunatny, blady, różowy albo widoczne są plamy – nie kupujemy takiej ryby.
- Płetwy ryby również świadczą o świeżości – powinny zachować naturalny kształt i strukturę. U świeżej ryby będą wilgotne, niepostrzępione i bez ubytków.
- Skóra świeżej ryby nie ma uszkodzeń, ranek, ubytków łusek. Powinna też być jednolita, sprężysta i błyszcząca.
Gdzie warto kupować ryby?
Dobry, sprawdzony dostawca to takie miejsce, w którym mamy szeroki wybór asortymentowy i pod względem formy w jakiej kupujemy ryby (świeże, mrożone, całe, filety, wędzone itp.).Reklama
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl