Napoje na zimne dni - poznaj pyszne przepisy na rozgrzewające herbaty oraz inne napoje idealne na słotę i przeziębienie
CIEKAWOSTKA
Imbirowa herbata to również dobry pomysł dla tych, którzy z różnych powodów borykają się z uporczywymi mdłościami. Dla np. kobiety ciężarnej, najlepiej przygotować ją na bazie herbaty owocowej lub słabej zielonej.
CIEKAWOSTKA
Malinowa herbata w podanej wyżej postaci to dosyć spora dawka kalorii.
Sprawdzi się także w przypadku osób, które próbują nieco przybrać na swojej masie ciała.
Herbata z jabłkiem, cynamonem i rodzynkami Zaparz herbatę – czarną, owocową albo zieloną. Dorodne, czerwone jabłko pokrój w ósemki. Do wysokiej szklanki przelej herbatę, wrzuć dwa kawałki jabłka, dwie małe laseczki cynamonu oraz kilka większych rodzynek. Herbatę posłodź odrobiną miodu. Odczekaj chwilę przed podaniem, aż smaki i aromaty się przegryzą, a rodzynki nieco rozpulchnią. Rozgrzewająca herbata z mlekiem – nasza polska bawarka Herbata z mlekiem trafiła do Europy prawdopodobnie w XVIII wieku. Podawano ją z dodatkiem alkoholu – arakiem albo czerwonym winem. Smak wykańczano miodem albo rumiankiem lub kwiatami lipy. Obecnie, taki sposób podania herbaty funkcjonuje w wielu krajach. W Polsce nazywamy ją bawarką. Zwykle zaparza się herbatę, a następnie uzupełnią ją mlekiem (ok. 1/3 całości). Istnieje też wiele smakowitych modyfikacji napoju – np. dodatek cynamonu czy rozgrzewającego alkoholu takiego jak brandy czy rum. Przygotowując bawarkę należy pamiętać, że samo mleko jest już słodkie, dlatego z dosładzaniem trzeba uważać.CIEKAWOSTKA W Polsce przyjęło się uważać, że bawarka to napój kobiet karmiących piersią – rzekomo miała wspomagać laktację. Niestety, jest to mit – nie istnieją żadne dowody naukowe, które potwierdzałyby prawdziwość tej teorii.
Inne rozgrzewające napoje – kawa, czekolada i mleko Jeśli dysponujemy dłuższą chwilą, zamiast herbaty możemy pokusić się o przygotowanie innych rozgrzewających napojów. Bonus? Większość z nich to także doskonały deser! Kawa z chili i czekoladą Choć dostarcza mnóstwa kalorii, wyrzuty sumienia odejdą nam zaraz po pierwszym łyku. Jest przepyszna! W 50 ml słodkiej śmietanki, w kąpieli wodnej na niewielkim ogniu, stop 2-3 kostki gorzkiej czekolady. Dodaj 1-2 szczypty proszkowanej ostrej papryki chili i zalej wszystko świeżo zaparzoną kawą. Całość odrobinę dosłodź i jeśli szalejesz już maksymalnie – udekoruj bitą śmietaną i stopioną czekoladą. Gorzka czekolada z malinami i imbirem W kąpieli wodnej, na małym ogniu, stop około połowy tabliczki gorzkiej czekolady. Gdy będzie już płynna, porządnie, tak aby nie zostały żadne grudki, rozrób ją z mlekiem 2-3,2% i łyżeczką miodu. Dobrym pomysłem jest zmiksowanie wszystkiego.CIEKAWOSTKA Wypróbuj też innych połączeń czekolady z owocami. Sięgnij po konfiturę z żurawiny, truskawek, brzoskwiń, borówek albo śliwek. Wierzch możesz posypać też płatkami migdałowymi albo mieszanką bakalii.
Mleko z kurkumą – złote mleko Swoją nazwę – złote mleko – napój zawdzięcza dodatkowi kurkumy. Przysmak ten fantastycznie rozgrzewa i stawia na nogi. W dodatku – kurkuma posiada wiele cennych właściwości prozdrowotnych cenionych na całym świecie – m.in. właściwości antyoksydacyjne! Jak przygotować złote mleko? W rondelku podgrzej szklankę mleka razem z łyżeczką kurkumy, łyżeczką cynamonu, szczyptą pieprzu i połową łyżeczki sproszkowanego imbiru. Dla przyjemniejszej konsystencji, możesz przy końcu dodać pół łyżeczki masła albo oleju lnianego. Napój posłodź odrobiną miodu, możesz też dodać kilka goździków albo kardamon. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com