Jak degustować wino w restauracji? Krótka lekcja savoir-vivre’u
Zamawianie wina w restauracji może okazać się wyzwaniem zwłaszcza wtedy, gdy nie znamy się na trunkach i ich odpowiedni dobór sprawia nam problem. Kilka prostych wskazówek pozwoli jednak zgłębić tę pozornie trudną sztukę, a przynajmniej na tyle, by uniknąć niechcianej pomyłki.
Butelka
Przed podaniem i wstępną degustacją kelner zwykle pokazuje nam butelkę, abyśmy mogli sprawdzić i potwierdzić, czy etykieta odpowiada złożonemu przez nas zamówieniu. Na tym etapie należy się również upewnić, że wino podczas otwierania nie zostało zanieczyszczone korkiem. Pamiętajmy, że kelner zawsze powinien otwierać wino przy gościach, nigdy nie dopuszczajmy do sytuacji, w której zostaje nam przyniesiona do stołu otwarta dużo wcześniej butelka. Po odkorkowaniu wina kelner powinien nalać odrobinę do jednego z kieliszków, w tym momencie przystępujemy do degustacji.
Wygląd
Weź do ręki kieliszek i przyjrzyj się jego zawartości. Oceń kolor podanego wina. Białe powinno być jasne i klarowne, nie zmętniałe. Wina czerwone charakteryzować powinna mocna, głęboka i czysta barwa. Wino typu rose powinno odznaczać się różowym odcieniem lub być lekko przydymione.
Bukiet
Zakręć kieliszkiem, mieszając w ten sposób wino, a następnie zaciągnij się jego zapachem. Wąchanie wina to rodzaj jego kosztowania, nuty zapachowe mówią nam bowiem wiele o smaku trunku. Kiedy już poznasz aromat wina, postaraj się zapamiętać poszczególne nuty zapachowe, przyda się to podczas jego picia.
Smak
Zamocz usta w kieliszku i upij niewielki łyk wina. Zastanów się, jaki smak wyczuwasz. Czy jest wyrazisty? Czy bliżej mu do goryczy, czy do słodkości? Porównaj odczucia smakowe z tymi, które towarzyszyły ci podczas sprawdzania aromatu. Smak i zapach wina powinny harmonijnie ze sobą współgrać. Jeśli tak jest, możesz poprosić kelnera o napełnienie kieliszków.