Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Kostka rosołowa - jak zrobić ją samodzielnie?
Przejdź do galerii zdjęć
Nigdy nie wiemy do końca co kryje się w sklepowych tanich kostkach rosołowych. Możemy znaleźć takie substancje jak: glutaminian sodu, barwniki, karmel, ekstrakty drożdżowe, tłuszcz palmowy, cukier oraz inne brzmiące bardziej chemicznie. Niektóre być może są nieszkodliwe, ale czy na pewno potrzebne?
Alternatywą dla tanich kostek rosołowych mogą być kostki ekologiczne dostępne w wybranych sklepach. Nie są one jednak zbyt tanie. Dlatego dobrym wyborem może być zrobienie ich samodzielnie w domu, ze świeżych znanych składników, bez chemicznych dodatków, ale za to z dodatkiem ulubionych ziół i przypraw.
Domowe kostki rosołowe
Zaczynamy od przygotowania bogatej wersji ulubionego rosołu (wołowego, cielęcego, drobiowego lub wersji wegetariańskiej z samych warzyw). Z myślą o przygotowaniu kostek rosołowych dodajmy więcej warzyw, mięsa oraz przypraw, ponieważ ma to być esencja, której będziemy docelowo dodawać do naszych dań w małych ilościach.Jakie przyprawy dodać do kostki rosołowej? Propozycje
- liść laurowy
- lubczyk
- natka pietruszki
- ziele angielskie
- chilli
- pieprz
- suszone grzyby
- suszone glony wakame (w wersji azjatyckiej)
- czosnek
- cebula
Zobacz galerię zdjęć: kostki rosołowe
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!