Walentynkowe menu dla dwojga – 4 pomysły z przepisami

Walentynki wprowadzają nas w magiczny moment, wieczór wspólnych rozmów, pocałunków i przyrzeczeń miłości. Ten czas musi być spędzony w sposób odpowiedni, nastrojowy i rzecz jasna – romantyczny. Czy jest coś bardziej romantycznego niż dobra, bajeczna kolacja tylko we dwoje? Ale żeby taką kolację przygotować, należy na początku mieć nietuzinkowy, ale prosty pomysł na stosunkowo łatwe do przyrządzenia danie.

1. Zupa szparagowa

Prosta, łatwa do przyrządzenia, sycąca i z pewnością nieprzygotowywana za często. Szparagi są ponadto mniej znanym afrodyzjakiem, który nakręci z pewnością każdego mężczyznę. Składniki:
  • pół kilograma białych szparagów
  • pół litra bulionu drobiowego
  • 1 por
  • 2 łyżki masła
  • śmietana kremówka
  • sól, pieprz i natka pietruszki do smaku
Przygotowanie: Masło roztapiamy na patelni, kroimy pora – dodajemy do masła. Następnie dodajemy bulion, a ostatecznie pokrojone w kosteczkę szparagi i pietruszkę. Dusimy całość około 15 minut. Na końcu dodajemy śmietankę oraz doprawiamy zupę resztką natki pietruszki, solą i pieprzem.

2. Smażone ostrygi

Ostrygi są znane, jako najlepszy afrodyzjak na świecie. W ogóle owoce morza zbierają bardzo pochlebne opinie w tej kwestii i zaliczane są do najbardziej rozpalających zmysły. Składniki:
  • 6 ostryg
  • 1,5 cytryny
  • chleb tostowy
  • 100 ml wody
  • cukier (ok. 4 łyżek)
  • koper włoski i koperek
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie: Cytrynę kroimy w niewielkie plasterki. Wodę i cukier łączymy tworząc syrop cukrowy. Gotujemy. Następnie dokładamy do syropu pokrojoną cytrynę, wciąż gotując. Kroimy koper włoski, dodajemy do całości wraz z oliwą i koperkiem. Oliwę wylewamy na patelnię, delikatnie otwieramy ostrygi. Chleb tostowy kruszymy, a następnie panierujemy w nim wyjęte ostrygi. Wykładamy na rozgrzaną patelnię. Podajemy w zachowanych muszlach, udekorowane cytryną i sosem.

3. Sałatka rakowa z salsą

Przepis niebanalny i ciekawy z pewnością zainteresuje twojego partnera. Dzięki temu kolacja naprawdę stanie się tą wyjątkową, gdzie serwuje się coś niecodziennego, ale naprawdę smacznego. Składniki:
  • 500 g ogonów rakowych
  • limonka
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka posiekanych liści szałwii i melisy cytrynowej
  • 0,5 łyżki cukru
  • 1 suszona, drobno krojona figa
  • bagietka pszenna
  • 0,5 papryczki chilli
Przygotowanie: Z limonki ścieramy skórkę, wyciskamy sok i pozostawiamy w wybranym naczyniu. Do tego dodajemy wspomniane posiekane zioła, figę, szczyptę soli i zalewamy dwiema łyżkami oliwy z oliwek. Mieszamy i odstawiamy na około 25 minut. Ogony rakowe gotujemy, a następnie zalewamy przygotowaną salsą. Mieszamy. Przyprawiamy solą i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Podajemy ze świeżą bagietką pszenną.

4. Niecodzienny kurczak z owocami

Kurczaka je się dosyć często, ale w zespole z owocami i dodatkami na słodko – może być nowością i wciąż zaskakiwać na stole, zwłaszcza tym walentynkowym, gdzie słodycz z pewnością będzie mieszała się z ostrością. Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 10 moreli
  • 4 brzoskwinie
  • 2 jabłka i 2 gruszki
  • garść borówek amerykańskich
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki imbiru i papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • masło
Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy i głęboko nacinamy w poprzek. Następnie myjemy wszystkie owoce i kroimy w niewielkie plasterki. Posypujemy je papryką, imbirem, cynamonem i cukrem. Mieszamy. Mięso polewamy wcześniej sklarowanym masłem. Posypujemy solą i pieprzem do smaku. W miejsca, gdzie wykonane są nacięcia wkładamy kolejno pokrojone owoce, aż do zapełnienia całości. Kurczaka pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł