Zdrowie na talerzu: pomysły na dania z kaszą gryczaną

Kasza gryczana powinna regularnie pojawiać się na naszych talerzach, ponieważ ma wiele korzystnych dla naszego zdrowia właściwości. Przede wszystkim dostarcza nam sporych ilości błonnika pokarmowego oraz działa odkwaszająco na nasz organizm. Poza tym obniża ciśnienie krwi i może być spożywana przez osoby, które stosują dietę bezglutenową, jak i diety odchudzające. Zobacz, jak można wykorzystać kaszę gryczaną w kuchni, tworząc pyszne, zdrowe dania.
Kasza gryczana z kurczakiem, warzywami i czarnuszką Składniki: 100 g kaszy gryczanej 100 g piersi z kurczaka papryka czerwona cała 250 g pieczarek cebula średniej wielkości 2 łyżeczki masła ziarna czarnuszki sól pieprz Przygotowanie: Kaszę gryczaną należy ugotować zgodnie z instrukcją, zazwyczaj trwa to około 15 minut. Pierś z kurczaka podsmażamy na patelni. Paprykę, pieczarki i cebulę kroimy i dodajemy do kurczaka. Smażymy do uzyskania miękkości przez warzywa. Gdy będą już gotowe, do całości wsypujemy kaszę gryczaną i mieszamy. Następnie doprawiamy czarnuszką, solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy dwie łyżeczki prawdziwego masła i ponownie mieszamy. Dzięki temu kasza nie będzie sucha. Kotleciki z grochem, natką pietruszki i kaszą gryczaną Składniki: szklanka kaszy gryczanej jajo kurze 1/2 szklanki zmielonego na mąkę grochu natka pietruszki sól, pieprz olej rzepakowy Przygotowanie: Kaszę gryczaną należy ugotować zgodnie z instrukcją, zazwyczaj trwa to około 15 minut. Ostudzoną już kaszę wsypujemy do miski i dodajemy surowe jajo kurze, posiekaną natkę z pietruszki i zmielony groch. Po wymieszaniu składników doprawiamy do smaku i ponownie dokładnie mieszamy. Z przygotowanej masy formujemy kotleciki i smażymy na każdej ze stron do zarumienienia. Pasztet z kaszą gryczaną Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej 25 dag suchej ciecierzycy 1 surowe jajo kurze 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 szklanki migdałów w płatkach 1/2 szklanki suszonej żurawiny natka pietruszki lub koperek sól pieprz Przygotowanie: Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na noc. Gotujemy kaszę w dwóch szklankach wrzątku przez około 15 minut. Wyłączamy ogień, solimy, przykrywamy i zostawiamy na następne 10 minut. Natkę pietruszki należy drobno posiekać a rodzynki zalać gorącą wodą. Z ciecierzycy odlewamy wodę i mielimy ją w maszynce. Do miski przekładamy kaszę, ciecierzycę, jajko, natkę pietruszki, olej, suszoną żurawinę z wody i migdały. Doprawiamy solą i pieprzem po czym dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wysmarowanej olejem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł