Canva.com

Chcesz zrobić wytrawne gofry? Zastosuj ten trik!

Gofry są jednym z tych bardziej podstawowych dań, które warto nauczyć się przyrządzać, aby następnie bawić się podstawowym uniwersalnym smakiem, zmieniając go z pomocą różnych dodatków. Dobrze wykonane domowe gofry wyśmienicie smakują zresztą zupełnie same.

Często w ogóle nie trzeba do nich niczego dodawać, aby zachwycać się ich konsystencją i aromatem. Najważniejsze w gofrach jest jednak ciasto. Jeżeli ono zostanie dobrze wykonana, potrawa zawsze będzie udana i to niezależnie od tego, czym się ją ozdobi oraz czy poda się ją w wersji słodkiej, czy może jednak tej wytrawnej.

Oto przepis na idealne gofry

Przepis podstawowy zakłada, by w pierwszej kolejności połączyć ze sobą wszystkie suche składniki. Do miski trafiają zatem dwie pełne szklanki zwykłej mąki pszennej, dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz do smaku jedna trzecia płaskiej łyżeczki soli. Nawet jeśli chce się przygotować klasyczne gofry w wersji wytrawnej, by podać je np. w ramach ciekawszego śniadania, masę warto uzupełnić jeszcze przynajmniej dwoma łyżeczkami cukru pudru, który bardzo dobrze skomponuje się z pozostałymi składnikami.

Jak przygotować pyszne gofry?

Po wymieszaniu suchych składników od razu można wbić do nich dwa całe jajka w rozmiarze M. Ciasto wciąż będzie zbyt gęste, dlatego uzupełnia się je połową szklanki zwykłego oleju rzepakowego (ewentualnie jakiegoś innego oleju roślinnego) oraz jedną lub dwoma szklankami zwykłego pełnotłustego mleka. Wymieszane ze sobą składniki powinny utworzyć jednolite gładkie ciasto, które należy pozostawić w spokoju, odkładając je na bok, na jakieś 3-4 minuty. Wyrośnięta masa nadaje się już do smażenia. Domowe gofry przygotowuje się w czasie nie dłuższym niż pięć minut, smażąc je partiami w specjalnej gofrownicy.

Podstawowy przepis na klasyczne gofry zawsze można lekko zmodyfikować, usuwając z niego cały cukier, by ciasto było jednak bardziej wytrawne. Niektórzy bezpośrednio do masy wprowadzają różne słone dodatki, takie jak liście szpinaku, jarmuż, grzyby albo suszone pomidory.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł