Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
canva.com
Domowe brzoskwinie w syropie. Oto prosty trik
Do przeczytania w ok. 2 min.
Brzoskwinie to owoc lata, który swoim soczystym miąższem i słodkim smakiem cieszy podniebienia. Jeśli chciałbyś zachować ten smak na dłużej i cieszyć się aromatycznymi brzoskwinkami również poza sezonem, mamy dla ciebie prosty trik.
Składniki
- Świeże, dojrzałe brzoskwinie
- Syrop prosty (równa ilość wody i cukru)
- Kilka goździków
- Kilka plasterków cytryny
- Laska wanilii (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Na początek przygotuj syrop prosty, który posłuży jako słodka podstawa dla brzoskwiń. W rondelku podgrzej równą ilość wody i cukru, aż cukier się rozpuści. Odstaw, aby syrop ostygł.
- Umyj brzoskwinie, sparz je wrzątkiem i obierz ze skórki. To łatwiejsze, gdyż skórka będzie odchodzić od miąższu.
- Do syropu dodaj kilka goździków i plasterki cytryny. To doda nie tylko aromatu, ale także delikatnego posmaku.
- Zanurz brzoskwinie w gotującym się syropie. Gotuj je przez kilka minut, aż staną się nieco miękkie.
- Jeśli masz laskę wanilii, możesz dodać ją do gotującego się syropu. To dodatkowy element, który wzbogaci smak brzoskwiń.
- W międzyczasie, przygotuj słoiki do przechowywania. Wyparz je wrzątkiem i osusz.
- Wyjmij brzoskwinie z syropu i ułóż je w słoikach. Staraj się nie uszkodzić owoców.
- Zagotuj syrop jeszcze raz, a potem zalej nim brzoskwinie w słoikach, tak aby były całe przykryte.
- Zamknij słoiki szczelnie, a następnie poddaj je procesowi pasteryzacji. Wystarczy, że słoiki z brzoskwinkami umieścisz w dużym garnku z wodą i zagotujesz na kilka minut. To zapewni dłuższą trwałość.
- Po pasteryzacji, wyjmij słoiki ze wody i pozostaw je do ostygnięcia. Następnie przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak zrobić domowy syrop na kaszel? przepis i wskazówki
Jeśli masz kaszel, prawdopodobnie szukasz skutecznego sposobu na złagodzenie objawów. Domowy syrop na kaszel może być doskonałym rozwiązaniem, które nie tylko przyniesie ulgę, ale także pomoże wzmocnić układ odpornościowy. Zdradzamy przepis na domowy syrop na kaszel!
Syrop klonowy. Oto 5 niezwykłych właściwości zdrowotnego eliksiru
Syrop klonowy to nie tylko pyszny dodatek do naleśników i gofrów. To naturalny eliksir, który obfituje w niezwykłe właściwości zdrowotne i kulinarne. Dziś przyjrzymy się pięciu niezwykłym właściwościom syropu klonowego, które mogą Cię zaskoczyć.
Syrop z mniszka lekarskiego. Oto cenne właściwości
Mniszek lekarski, znany również jako dmuchawiec, to roślina znana od wieków ze swoich leczniczych właściwości. Z jego żółtymi kwiatami i puszystymi kulistymi główkami, mniszek rośnie dziko na wielu obszarach świata. Jednym z popularnych sposobów wykorzystania mniszka lekarskiego jest przygotowanie syropu, który nie tylko ma znakomity smak, ale także obfituje w korzyści zdrowotne.