Jak przechowywać awokado?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak przechowywać awokado, aby nie czerniało i zachowało swój smak?
Jak przechowywać awokado? Wszystko zależy od tego, kiedy i jak chcemy go użyć. Jeżeli potrzebujemy tylko niewielkiej ilości owocu, warto wykorzystać kilka domowych metod, które zapobiegną czernieniu i przedłużą jego trwałość.
Przechowywanie niedojrzałego awokado
Niedojrzałe i nienaruszone awokado należy przechowywać w papierowej torbie – wówczas czas dojrzewania zajmie około 7 dni. Aby owoc szybciej dojrzał, można umieścić go w papierowej torbie wraz z jabłkiem i bananem. Owoce powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej.
Przechowywanie pokrojonego awokado
Awokado będzie miało ładny zielony kolor, jeżeli nie włożymy go do lodówki ani nie pozostawimy w świetle słonecznym. Jak przechowywać awokado pokrojone na dwie części? Bez problemu można przedłużyć ich trwałość, smarując każdą ze stron sokiem z cytryny. Wówczas spowolnimy proces utleniania. Posmarowane cytryną połówki warto złączyć wraz z pestką, dzięki czemu ograniczymy kontakt miąższu z powietrzem.
Przechowywanie dojrzałego awokado
Odpowiednio dojrzałe awokado może być przechowywane nawet przez kilka dni – pod warunkiem, że owiniemy je folią spożywczą, włożymy do zamykanej plastikowej torebki i będziemy trzymać w lodówce. Warto wiedzieć, że awokado bez pestki psuje się szybciej, dlatego tym bardziej warto użyć soku z cytryny.
Zamrażanie awokado
Jak przechowywać awokado, by zachowało swój smak nawet przez kilka miesięcy? To proste! Wystarczy je zamrozić, obierając wcześniej ze skórki, rozdzielając na części i wyjmując pestkę. Zamrożone awokado można wykorzystać do smoothie, sałatek czy past kanapkowych.
Zachowaj smak awokado przez dłuższy czas
Awokado to pyszny i zdrowy owoc, który można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Aby zachować jego świeżość i smak, warto zastosować kilka prostych trików. Przechowuj niedojrzałe awokado w papierowej torbie, a pokrojone smaruj sokiem z cytryny. Dojrzałe awokado owiń w folię spożywczą i trzymaj w lodówce. Jeśli chcesz przedłużyć trwałość awokado nawet o kilka miesięcy, zamroź je. Teraz już wiesz, jak przechowywać awokado, aby cieszyć się jego smakiem przez dłuższy czas!