Materiał partnera

Jak wybrać dobry blender gastronomiczny? Cenne wskazówki

Każda restauracja potrzebuje sprzętów gastronomicznych. Bez nich przygotowanie wielu dań stałoby się niemożliwe. Jednym z ważnych urządzeń dedykowanych restauracjom jest blender gastronomiczny. Zupy, kremy czy sosy to tylko niektóre z dań możliwych do przygotowania przy pomocy tego akcesorium kuchennego. Zastanawiasz się, jak wybrać dobry blender gastronomiczny? Dowiesz się tego już teraz, czytając nasz artykuł!

Zwróć uwagę na moc blendera gastronomicznego

Blender gastronomiczny zwykle eksploatuje się o wiele bardziej niż ten, którego używa się w domu. Dlatego bardzo ważna jest niezawodność i wydajność tego urządzenia. Doskonałym rozwiązaniem będzie zakup blendera dedykowanego lokalom gastronomicznym o mocy 1500-1700W. Taka moc urządzenia pozwala na osiągnięcie szybkości wirowania noży na poziomie 25000-30000 obrotów na minutę. Dzięki temu blender poszatkuje z ogromną dokładnością wiele produktów spożywczych. Tego typu rozdrobnienie umożliwia organizmowi doskonałe przyswajanie wielu posiłków.

Trwałość blendera gastronomicznego jest bardzo ważna

Ze względu na intensywne użytkowanie blendera gastronomicznego, powinien mieć on również mocną i solidną konstrukcję. Nowoczesne tego typu urządzenia wykonuje się z tritanu. Ten rodzaj tworzywa do złudzenia przypomina szkło. Jednak tritan jest o wiele od niego odporniejszy na uszkodzenia mechaniczne czy zarysowania. W dodatku nie zawiera on żadnych szkodliwych dla organizmu substancji. Dlatego jest całkowicie bezpiecznym sprzętem kuchennym.
Materiał partnera

Blender gastronomiczny powinien być uniwersalny

Gdy kupujesz duży blender gastronomiczny, zawsze weź pod uwagę, że będziesz go używał do rozdrabniania bardzo różnych produktów. Dlatego skup się na tym, jakie noże on posiada. Bardzo ważna jest ich jakość. Nowoczesne noże powleka się powłoką tytanową, co znacznie zwiększa ich wytrzymałość, a co za tym idzie niezawodność. W dodatku każdy produkt, który jest używany w lokalu gastronomiczny, powinien być bezpieczny dla alergików. Bardzo istotna jest również pojemność blendera. Jeżeli chodzi o urządzenie do gastronomii, powinna wynosić ona co najmniej 2,5 l. Wówczas przygotujesz daną potrawę dla większej liczby osób.

Dobry blender gastronomiczny jest zawsze bezpieczny w użytkowaniu

Każda kuchnia powinna zapewniać maksymalne bezpieczeństwo osobom, które w niej przebywają. Zawsze należy używać sprzętów kuchennych zgodnie z zaleceniami. Natomiast nowoczesne blendery gastronomiczne posiadają zabezpieczenia przed dziećmi. Dzięki temu nie uruchomisz tego urządzenia przez przypadek. Bardzo istotnym elementem zabezpieczającym jest czujnik prawidłowego montażu. W lokalach gastronomicznych, gdzie często gotuje się na czas i jest on ważny dla kucharzy, często dochodzi do wypadków związanych z niewłaściwym używaniem różnych urządzeń. To może również skończyć się ich nieumyślnym uszkodzeniem. Czujnik prawidłowego montażu to istotne zabezpieczenie, które blokuje możliwość włączenia urządzenia w przypadku niewłaściwego połączenia elementów blendera. Obecnie na rynku jest dostępnych wiele różnych blenderów gastronomicznych. Ta bardzo bogata oferta sprzyja wyborowi możliwie najlepszego urządzenia kuchennego, które można dopasować ściśle do swoich potrzeb oraz preferencji. Bardzo ważne jest przemyślenie swojej decyzji o zakupie i unikanie kupna blendera gastronomicznego pod wpływem chwili czy atrakcyjnej promocji. Mamy nadzieję, że dokonasz właściwego wyboru tego urządzenia kuchennego i będziesz bardzo z niego zadowolony. Owocnych zakupów!
Artykuł sponsorowany
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł