Canva.com

Olej ryżowy

Białych ziarenek ryżu popularnych szczególnie w kuchni azjatyckiej raczej nikomu nie trzeba przedstawiać. Jednak ziarna to nie wszystko, co można pozyskać z tej rośliny. Powstają z niej także inne produkty, takie jak mąka, płatki, otręby czy… olej ryżowy! Jakie ma właściwości i czy warto go stosować?

Co to jest olej ryżowy?

Olej ryżowy jest produkowany z otrębów – pozostałości po procesie obłuszczania ryżu. Składa się w 88-89% z tłuszczów, w 2-4% z wolnych kwasów tłuszczowych i w 4% z mieszaniny tokoferoli, gamma-oryzanolu, kwasów organicznych i lecytyny.

Skład oleju ryżowego

W skład oleju ryżowego wchodzą następujące tłuszcze:

  • Kwas mirystynowy - 0,6%
  • Kwas palmitynowy - 21,5%
  • Kwas stearynowy - 2,9%
  • Kwas oleinowy (jednonienasycony z rodziny omega-9) - 38,4%
  • Kwas linolowy (wielonienasycony z rodziny omega-6) - 34,4%
  • Kwas alfa-linolenowy (wielonienasycony z rodziny omega-3) - 2,2%
canva.com

Właściwości oleju ryżowego

Olej ryżowy ma wiele korzystnych właściwości dla zdrowia. Przede wszystkim jest bogaty w tłuszcze jednonienasycone, takie jak kwas oleinowy, który jest korzystny dla serca i układu krążenia. Ponadto, zawiera również tłuszcze wielonienasycone, takie jak kwas linolowy i kwas alfa-linolenowy, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dodatkowo, olej ryżowy zawiera gamma-oryzanol, który ma działanie przeciwutleniające i może pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniami. Wpływa również na regulację poziomu cholesterolu we krwi, co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób serca.

Zastosowanie oleju ryżowego

Olej ryżowy może być stosowany zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. W kuchni może być używany do smażenia i pieczenia ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia. Ma delikatny smak i zapach, dlatego jest często wykorzystywany w kuchni azjatyckiej.

W kosmetyce olej ryżowy jest popularny ze względu na swoje właściwości nawilżające i odżywcze. Może być stosowany na skórę i włosy, aby zapewnić im odpowiednie nawilżenie i ochronę. Może również pomóc w łagodzeniu podrażnień skóry i zmniejszeniu widoczności blizn.

canva.com

Zastosowanie oleju ryżowego

Olej ryżowy jest cennym produktem, który można pozyskać z otrębów ryżowych. Ma wiele korzystnych właściwości dla zdrowia, dzięki swojemu składowi tłuszczowemu. Może być stosowany zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce, dodając smaku potrawom i pielęgnując skórę i włosy. Warto rozważyć jego wprowadzenie do swojej diety i rutyny pielęgnacyjnej!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł