Canva.com

Oto prosty przepis na apetyczny strudel z jabłkami i cynamonem. To klasyk z południowego Tyrolu

Delikatne ciasto, nadzienie jabłkowe z cynamonem i chrupiąca skórka. Brzmi pysznie? Skuś się na apetyczny strudel jabłkowy. To klasyczny deser z południowego Tyrolu, który nie ma sobie równych.

Składniki na słodki strudel

Canva.com

Jabłkowy strudel z cynamonem jest jednym z regionalnych deserów z Tyrolu. Lokalni mieszkańcy uwielbiają te słodkości i chętnie dzielą się z turystami tym wyjątkowym wypiekiem, np. w trakcie bożonarodzeniowego jarmarku.

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 200 g masła (zimnego)
  • 1 jajko

Słodkie, jabłkowe nadzienie zrobimy z:

  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 4 większe jabłka
  • 80 g cukru
  • szczypta cynamonu
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 80 g mielonych migdałów

Potrzebujemy również: 1 jajko, cukier puder do dekoracji i lody waniliowe.

Tyrolski specjał - jak przygotować strudel?

  1. Zagniatamy ciasto kruche na początku.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cukier biały oraz sól, zimne masło i skórkę cytrynową.
  3. Wszystkie składniki kroimy i miksujemy za pomocą miksera.
  4. Ciasto formujemy w kulkę i odstawiamy do lodówki.
  5. Następnie przygotowujemy nadzienie.
  6. Rodzynki zalewamy gorącą, a najlepiej wrzącą wodą i odstawiamy na kilka minut.
  7. Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki.
  8. Owoce mieszamy z cynamonem i dodajemy skórkę cytrynową, migdały oraz rodzynki.
  9. Ciasto rozwałkowujemy i posypujemy mąką.
  10. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 35 minut.
  11. Strudel posypujemy cukrem pudrem i podajemy z lodami waniliowymi.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł