Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Oto prosty przepis na apetyczny strudel z jabłkami i cynamonem. To klasyk z południowego Tyrolu
Do przeczytania w ok. 2 min.
Delikatne ciasto, nadzienie jabłkowe z cynamonem i chrupiąca skórka. Brzmi pysznie? Skuś się na apetyczny strudel jabłkowy. To klasyczny deser z południowego Tyrolu, który nie ma sobie równych.
Składniki na słodki strudel
Canva.com
Jabłkowy strudel z cynamonem jest jednym z regionalnych deserów z Tyrolu. Lokalni mieszkańcy uwielbiają te słodkości i chętnie dzielą się z turystami tym wyjątkowym wypiekiem, np. w trakcie bożonarodzeniowego jarmarku.
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- szczypta soli
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 200 g masła (zimnego)
- 1 jajko
Słodkie, jabłkowe nadzienie zrobimy z:
- 1/3 szklanki rodzynek
- 4 większe jabłka
- 80 g cukru
- szczypta cynamonu
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 80 g mielonych migdałów
Potrzebujemy również: 1 jajko, cukier puder do dekoracji i lody waniliowe.
Tyrolski specjał - jak przygotować strudel?
Zobacz także
- Zagniatamy ciasto kruche na początku.
- Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cukier biały oraz sól, zimne masło i skórkę cytrynową.
- Wszystkie składniki kroimy i miksujemy za pomocą miksera.
- Ciasto formujemy w kulkę i odstawiamy do lodówki.
- Następnie przygotowujemy nadzienie.
- Rodzynki zalewamy gorącą, a najlepiej wrzącą wodą i odstawiamy na kilka minut.
- Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki.
- Owoce mieszamy z cynamonem i dodajemy skórkę cytrynową, migdały oraz rodzynki.
- Ciasto rozwałkowujemy i posypujemy mąką.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 35 minut.
- Strudel posypujemy cukrem pudrem i podajemy z lodami waniliowymi.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Jabłka pod kruszonką - fit wersja!
Czy wiesz, że jabłka pod kruszonką fit to nie tylko pyszna, ale także zdrowa przekąska? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten deser, jakie są właściwości zdrowotne jabłek oraz otrzymasz kilka porad dotyczących ich wyboru i przechowywania.
Czy pestki z jabłek są szkodliwe?
Czy pestki z jabłek są szkodliwe? To pytanie, które wiele z nas sobie zadaje. Wiele osób słyszało, że jedzenie pestek z jabłek może być niebezpieczne dla zdrowia. Ale czy to prawda? Czy naprawdę musimy unikać spożywania pestek z jabłek? Dzisiaj postaram się rozwiać wszelkie wątpliwości na ten temat.
Jak przygotować jabłka pieczone z cynamonem?
Czy istnieje coś lepszego niż zapach pieczonych jabłek wypełniający cały dom? Jabłka pieczone z cynamonem to nie tylko pyszny deser, ale także zdrowa alternatywa dla tradycyjnych ciast i ciastek. Sprawdź, dlaczego warto sięgnąć po jabłka pieczone z cynamonem oraz jak przygotować ten przepyszny i prosty deser.