canva.com

Pączki na Tłusty Czwartek: Tradycyjne!

Pączki na Tłusty Czwartek mają długą i bogatą historię. To tradycyjne polskie ciastka, które są spożywane w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Ich początki sięgają średniowiecza, kiedy to wierzono, że jedzenie tłustych potraw przed rozpoczęciem okresu postu zapewnia ochronę przed złymi mocami i przynosi szczęście.

Przepis na Pączki

Aby przygotować pyszne pączki na Tłusty Czwartek, potrzebujesz następujących składników:

Składniki:

  • ½ kg mąki
  • 6 żółtek
  • ¾ szklanki stopionego masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 8 dkg drożdży
  • 1 ½ szklanki mleka
  • otarta skórka z cytryny
  • drobniutko posiekana skórka pomarańczowa
  • cukier wanilinowy
  • łyżka spirytusu lub octu spirytusowego
  • szczypta soli
  • konfitury
  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia
Canva.com

Sposób przygotowania

  1. Mleko podgrzewamy. Do kubka wkładamy drożdże, łyżkę mąki, łyżkę cukru i rozprowadzamy w połowie szklanki ciepłego mleka. Pozostawiamy w cieple do podrośnięcia.
  2. Mąkę przesiewamy. Żółtka wlewamy do miski, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, ustawiamy naczynie na garnku z gorącą wodą i ucieramy żółtka do białości. Podrośnięte drożdże dodajemy do mąki wraz z żółtkami i skórką pomarańczową.
  3. Wyrabiamy ciasto ręką dolewając tyle ciepłego mleka i spirytusu, aby było pulchne, miękkie, ale nie za rzadkie. Gdy zacznie odstawać od miski wlewamy stopione, ciepłe, ale nie gorące, masło i dalej wyrabiamy, aż zacznie odstawać od ręki.
  4. Stawiamy po przykryciem do wyrośnięcia.
  5. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, brać niewielkie kawałki, rozpłaszczać na dłoni, nakładać konfitury, dokładnie zalepiać formując kule. Ułożyć pączki na deseczce posypanej mąką, lekko je spłaszczyć, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia.
  6. Smażyć z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju (175 stopni Celsjusza).
  7. Po usmażeniu osączyć pączki na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.
canva.com

Jak podawać Pączki na Tłusty Czwartek

Pączki najlepiej smakują na ciepło, tuż po usmażeniu. Możesz je podać z różnymi nadzieniami, takimi jak dżem, krem waniliowy, czekolada czy powidła śliwkowe. Tradycyjnie pączki są posypane cukrem pudrem, ale możesz również polać je lukrem albo posypać kolorowymi posypkami. Podawaj je na talerzu lub w koszyku, aby były łatwo dostępne dla wszystkich.

Porady dotyczące Pączków na Tłusty Czwartek

Oto kilka porad, które pomogą Ci przygotować idealne pączki na Tłusty Czwartek:

  • Upewnij się, że drożdże są świeże i dobrze podrośnięte przed dodaniem ich do ciasta.
  • Podczas smażenia pączków, olej powinien być mocno rozgrzany, aby zapewnić im piękny złoty kolor i chrupiącą skórkę.
  • Pamiętaj, aby nie przesadzać z ilością nadzienia, aby pączki nie pękły podczas smażenia.
  • Jeśli nie chcesz używać spirytusu lub octu spirytusowego, po prostu pomiń ten składnik. Nie wpłynie to znacząco na smak pączków.
  • Pamiętaj, że pączki są jedzeniem tłustym i kalorycznym, więc warto je spożywać z umiarem.
canva.com

Tłusty Czwartek: Pączki!

Pączki na Tłusty Czwartek to tradycyjne polskie ciastka, które są przygotowywane na ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Ich historia sięga średniowiecza, a ich smak i aromat są niezwykle apetyczne. Przygotowanie pączków może wymagać trochę czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy na pewno wynagrodzi Twoje wysiłki. Smacznego!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł