Reklama

5 przepisów z dynią hokkaido w roli głównej

1/5
Kremowa zupa z dyni hokkaido z pomidorami w białej miseczce
Canva.com

Kremowa zupa z dyni z imbirem i pomidorami

Składniki:
  • 1 mała dynia hokkaido
  • 1 marchewka,
  • 1 średni ziemniak
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ puszki krojonych pomidorów
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 12%
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie
  1. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  2. Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek i dusimy 5 minut.
  3. Marchewkę i ziemniaka kroimy w drobną kosteczkę.
  4. Pokrojone warzywa (dynię, marchewkę, ziemniaka) wrzucamy do rondla z cebulą, dodajemy przyprawy korzenne. Podsmażamy 5 minut.
  5. Warzywa zalewamy gorącym bulionem i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut — do miękkości.
  6. Dodajemy pomidory, słodką śmietankę. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
  7. Przed podaniem blendujemy na gładki krem.
Reklama

Nie bez pozoru najważniejszym symbolem Halloween jest dynia ozdobna Jack O’Lantern. Straszna dynia z wydrążonymi oczami i lampionem w środku może przestraszyć nie jedną osobę. Okazuje się, że nazwa dyni jest nieprzypadkowa i ma związek z przerażającą legendą.

Reklama
Zobacz kolejne zdjęcie: 5 przepisów z dynią hokkaido w roli głównej - galeria zdjęć
Autor galerii: Miranda Ekiert,
06 października 2022