Reklama
5 przepisów z dynią hokkaido w roli głównej
Kremowa zupa z dyni z imbirem i pomidorami
Składniki:- 1 mała dynia hokkaido
- 1 marchewka,
- 1 średni ziemniak
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ puszki krojonych pomidorów
- 1 szklanka słodkiej śmietanki 12%
- 400 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek i dusimy 5 minut.
- Marchewkę i ziemniaka kroimy w drobną kosteczkę.
- Pokrojone warzywa (dynię, marchewkę, ziemniaka) wrzucamy do rondla z cebulą, dodajemy przyprawy korzenne. Podsmażamy 5 minut.
- Warzywa zalewamy gorącym bulionem i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut — do miękkości.
- Dodajemy pomidory, słodką śmietankę. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Przed podaniem blendujemy na gładki krem.
Reklama
Nie bez pozoru najważniejszym symbolem Halloween jest dynia ozdobna Jack O’Lantern. Straszna dynia z wydrążonymi oczami i lampionem w środku może przestraszyć nie jedną osobę. Okazuje się, że nazwa dyni jest nieprzypadkowa i ma związek z przerażającą legendą.
Reklama
Zobacz kolejne zdjęcie: 5 przepisów z dynią hokkaido w roli głównej - galeria zdjęć
Autor galerii: Miranda Ekiert,
06 października 2022Przejdź do artykułu
© 2024 ZaradnaKobieta.pl