Brzoskwinie w syropie w białej miseczce
canva.com

Domowe brzoskwinie w syropie. Oto prosty trik

Brzoskwinie to owoc lata, który swoim soczystym miąższem i słodkim smakiem cieszy podniebienia. Jeśli chciałbyś zachować ten smak na dłużej i cieszyć się aromatycznymi brzoskwinkami również poza sezonem, mamy dla ciebie prosty trik.
Reklama

Składniki

  • Świeże, dojrzałe brzoskwinie
  • Syrop prosty (równa ilość wody i cukru)
  • Kilka goździków
  • Kilka plasterków cytryny
  • Laska wanilii (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Na początek przygotuj syrop prosty, który posłuży jako słodka podstawa dla brzoskwiń. W rondelku podgrzej równą ilość wody i cukru, aż cukier się rozpuści. Odstaw, aby syrop ostygł.
  2. Umyj brzoskwinie, sparz je wrzątkiem i obierz ze skórki. To łatwiejsze, gdyż skórka będzie odchodzić od miąższu.
  3. Do syropu dodaj kilka goździków i plasterki cytryny. To doda nie tylko aromatu, ale także delikatnego posmaku.
  4. Zanurz brzoskwinie w gotującym się syropie. Gotuj je przez kilka minut, aż staną się nieco miękkie.
  5. Jeśli masz laskę wanilii, możesz dodać ją do gotującego się syropu. To dodatkowy element, który wzbogaci smak brzoskwiń.
  6. W międzyczasie, przygotuj słoiki do przechowywania. Wyparz je wrzątkiem i osusz.
  7. Wyjmij brzoskwinie z syropu i ułóż je w słoikach. Staraj się nie uszkodzić owoców.
  8. Zagotuj syrop jeszcze raz, a potem zalej nim brzoskwinie w słoikach, tak aby były całe przykryte.
  9. Zamknij słoiki szczelnie, a następnie poddaj je procesowi pasteryzacji. Wystarczy, że słoiki z brzoskwinkami umieścisz w dużym garnku z wodą i zagotujesz na kilka minut. To zapewni dłuższą trwałość.
  10. Po pasteryzacji, wyjmij słoiki ze wody i pozostaw je do ostygnięcia. Następnie przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama