Reklama
5 przepisów z dynią hokkaido w roli głównej
Pieczona dynia hokkaido z masłem ziołowym
Składniki:- 1 mała dynia hokkaido
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki masła ziołowego
- sól i biały pieprz do smaku
- Dynię myjemy i razem ze skórką kroimy na ósemki.
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i skórką do dołu układamy kawałki dyni.
- Skrapiamy je oliwą i lekko solimy.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczmy ok. 40 minut, aż miąższ będzie miękki.
- Upieczone warzywo podajemy z dodatkiem ulubionego masła ziołowego — czosnkowego, pietruszkowego, tymiankowego lub szałwiowego.
Reklama
Dynia ma mnóstwo zdrowotnych właściwości, o których powszechnie się nie mówi. Warzywo jest źródłem witamin i korzystnie wpływa na kondycję naszej skóry. Dlaczego warto jeść dynię? Poznaj 7 właściwości leczniczych tego warzywa.
Reklama
Zobacz kolejne zdjęcie: 5 przepisów z dynią hokkaido w roli głównej - galeria zdjęć
Autor galerii: Miranda Ekiert,
06 października 2022Przejdź do artykułu
Czytaj więcej
Jak obrać dynię?
Jeśli chcesz przygotować pyszne dania z dyni, ale nie wiesz jak obrać dynię, nie martw się! W tym artykule podzielę się z Tobą praktycznymi poradami, które pomogą Ci szybko i skutecznie usunąć skórkę z dyni. Niezależnie od tego, czy planujesz zrobić zupę krem, puree czy pieczone plastry dyni, odkryjesz, że obieranie dyni może być łatwe i przyjemne.
Dyniowe kopytka - jesienne danie idealne
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad, który połączy w sobie tradycję i nowoczesność, to dyniowe kopytka są idealnym wyborem. Te delikatne kluski z dynią to doskonałe danie na chłodne jesienne wieczory. Spróbuj tego przepisu i zaskocz swoich bliskich wyjątkowym smakiem!
Dynia makaronowa - przepisy na pyszne potrawy
Dynia makaronowa to niezwykłe warzywo, które zyskuje coraz większą popularność w kuchni. Jej charakterystyczny miąższ przypomina kształtem i teksturą makaron, co daje wiele możliwości kulinarnych. W tym artykule przedstawiamy kilka pysznych przepisów z dynią makaronową, które zachwycą Twoje podniebienie.
Dania z dyni - pełne smaku, zdrowia i kolorów
Dynia to nie tylko idealna dekoracja na Halloween! Ta jesienno-zimowa warzywna perełka ma wiele zastosowań kulinarnych i może być głównym składnikiem wielu smacznych dań. Zdradzamy kilka różnych przepisów na dania z dyni, które z pewnością ożywią Twoje podniebienie i dodadzą koloru na talerzu. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla smakoszy!
© 2024 ZaradnaKobieta.pl