dynia
zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Dynia zdrowa na wszystko. Poznaj 7 właściwości leczniczych tego warzywa

Przejdź do galerii zdjęć
Dynia ma mnóstwo zdrowotnych właściwości, o których powszechnie się nie mówi. Warzywo jest źródłem witamin i korzystnie wpływa na kondycję naszej skóry. Dlaczego warto jeść dynię? Poznaj 7 właściwości leczniczych tego warzywa.
Reklama

Wartości odżywcze dyni

Nie dość, że dynia jest bardzo smaczna, to jeszcze ma mnóstwo zdrowotnych właściwości. Istnieje ponad 45 rodzajów tego dość niedocenianego w polskiej kuchni warzywa. Najpopularniejszym i najzdrowszym rodzajem dyni jest hokkaido, którą można jeść nawet w skórce.

Dynia to źródło witamin, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, selenu, miedzi, manganu oraz cynku. Dlaczego warzywo jest takie pomarańczowe? Bo zawiera w sobie karoteny, głównie α i β oraz mnóstwo błonnika, który ma doskonałe oddziaływanie na nasz układ trawienny.

Dynia
zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Właściwości lecznicze dyni

Reklama

Dynia ma wiele cennych właściwości leczniczych, o których powszechnie zapominamy. Nie bez pozoru dynia nazywana jest najzdrowszym warzywem, które może zagościć w naszej kuchni.

  1. Wzmacnia układ odpornościowy. Dynia zawiera cynk i witaminę C, które wykazują korzystny wpływ na nasz organizm w czasie sezonu grypowego.
  2. Działa przeciwzmarszczkowo. Zamiast kupować drogie kremy, po prostu zjedz kawałek dyni. Warzywo zawiera witaminę A, C i E, które sprawiają, że twoja skóra zachowa blask.
  3. Pomaga schudnąć. Jeden kubeczek dyni zawiera w sobie aż 11 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik, a na dodatek jest bardzo sycący.
  4. Działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Beta-karoten zawarty w dyni wykazuje silne działanie przeciwzapalne oraz jest przeciwutleniaczem, który zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
  5. Obniża poziom cukru we krwi. Z badań chińskich naukowców wynika, że substancja zawarta w dyni, D-chiro-inozytol działa podobnie do insuliny i wykazuje korzystny wpływ na trzustkę.
  6. W znaczący sposób obniża ciśnienie oraz wspomaga narząd wzroku.
  7. Ma silne właściwości przeciwpasożytnicze.
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: 5 przepisów z dynią hokkaido w roli głównej
Autor - Kamil Wroński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.wronski@styl.fm
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama