owocowe crumble
Canva.com

Obłędne crumble z jabłkami i migdałami. Goście będą zachwyceni

Sezon na jabłka to doskonały moment na przygotowanie pysznych deserów. Dziś podzielimy się z Wami przepisem na obłędny crumble z jabłkami i migdałami. Ten prosty, lecz niezwykle smaczny deser z pewnością zachwyci Waszych gości!
Reklama

Składniki:

  • 4 duże jabłka
  • 100g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100g mąki
  • 50g masła
  • 50g płatków owsianych
  • 50g cukru brązowego
  • 50g migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Lodówka do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Wymieszaj je z cukrem, sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym.
  2. W osobnej misce przygotuj kruszonkę. Wymieszaj mąkę z cukrem brązowym, dodaj masło i dokładnie wymieszaj, aż powstanie kruszonka o zbitej strukturze. Dodaj płatki owsiane i posiekane migdały, mieszaj delikatnie.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  4. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę jabłek, a na nich równomiernie rozprowadź kruszonkę.
  5. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 35-40 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru.
  6. Podawaj crumble na ciepło, opcjonalnie z gałką lodów.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama