Olej ryżowy W buteleczce
Canva.com

Olej ryżowy

Białych ziarenek ryżu popularnych szczególnie w kuchni azjatyckiej raczej nikomu nie trzeba przedstawiać. Jednak ziarna to nie wszystko, co można pozyskać z tej rośliny. Powstają z niej także inne produkty, takie jak mąka, płatki, otręby czy… olej ryżowy! Jakie ma właściwości i czy warto go stosować?
Reklama

Co to jest olej ryżowy?

Olej ryżowy jest produkowany z otrębów – pozostałości po procesie obłuszczania ryżu. Składa się w 88-89% z tłuszczów, w 2-4% z wolnych kwasów tłuszczowych i w 4% z mieszaniny tokoferoli, gamma-oryzanolu, kwasów organicznych i lecytyny.

Skład oleju ryżowego

W skład oleju ryżowego wchodzą następujące tłuszcze:

  • Kwas mirystynowy - 0,6%
  • Kwas palmitynowy - 21,5%
  • Kwas stearynowy - 2,9%
  • Kwas oleinowy (jednonienasycony z rodziny omega-9) - 38,4%
  • Kwas linolowy (wielonienasycony z rodziny omega-6) - 34,4%
  • Kwas alfa-linolenowy (wielonienasycony z rodziny omega-3) - 2,2%
Olej ryżowy W buteleczce
canva.com

Właściwości oleju ryżowego

Olej ryżowy ma wiele korzystnych właściwości dla zdrowia. Przede wszystkim jest bogaty w tłuszcze jednonienasycone, takie jak kwas oleinowy, który jest korzystny dla serca i układu krążenia. Ponadto, zawiera również tłuszcze wielonienasycone, takie jak kwas linolowy i kwas alfa-linolenowy, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dodatkowo, olej ryżowy zawiera gamma-oryzanol, który ma działanie przeciwutleniające i może pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniami. Wpływa również na regulację poziomu cholesterolu we krwi, co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób serca.

Reklama

Zastosowanie oleju ryżowego

Olej ryżowy może być stosowany zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. W kuchni może być używany do smażenia i pieczenia ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia. Ma delikatny smak i zapach, dlatego jest często wykorzystywany w kuchni azjatyckiej.

W kosmetyce olej ryżowy jest popularny ze względu na swoje właściwości nawilżające i odżywcze. Może być stosowany na skórę i włosy, aby zapewnić im odpowiednie nawilżenie i ochronę. Może również pomóc w łagodzeniu podrażnień skóry i zmniejszeniu widoczności blizn.

Olej ryżowy W buteleczce leżącej w miseczce pełnej ryzu
canva.com

Zastosowanie oleju ryżowego

Olej ryżowy jest cennym produktem, który można pozyskać z otrębów ryżowych. Ma wiele korzystnych właściwości dla zdrowia, dzięki swojemu składowi tłuszczowemu. Może być stosowany zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce, dodając smaku potrawom i pielęgnując skórę i włosy. Warto rozważyć jego wprowadzenie do swojej diety i rutyny pielęgnacyjnej!

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama