Canva.com
Jak zrobić prażone jabłka do słoików — idealne do szarlotki i jabłecznika. Robimy #przetwory
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przygotowanie prażonych jabłek do słoików jest naprawdę proste. Najważniejsze są dobre jabłka od zaprzyjaźnionego sadownika i trochę cierpliwości. Oto przepis na przygotowanie jabłek do słoików, które zimą wykorzystamy do szarlotek, jabłeczników i innych deserów.
Reklama
Jakie jabłka nadają się do prażenia?
Do przygotowania prażonych jabłek do słoików na zimę najlepsze będą jabłka odmian ligol, champion, papierówka, antonówka i szara oraz złota reneta. Jeżeli wybieramy jabłka słodkie (np. champion), wówczas do owoców możemy dodać mniej cukru. Natomiast w przypadku kwaśnych jabłek (renety) możemy dodać więcej cukru — w zależności od indywidualnych preferencji.Zobacz także
Prażone jabłka do słoików — składniki
- 2 kg jabłek
- 1 cytryna
- ½ szklanki białego cukru
- 1 cukier waniliowy
- odrobina wody
Jak zrobić prażone jabłka do słoików? Wykonanie krok po kroku
- Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Obrane owoce dzielimy na połówki, następnie na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne.
- Następnie jabłka kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm i skrapiamy je sokiem wyciśniętym z cytryny.
- Do dużego rondla o grubym dnie wlewamy odrobinę wody.
- Następnie do rondla wrzucamy ¾ pokrojonych jabłek, wsypujemy cukier i cukier waniliowy i włączamy palnik.
- Na bardzo małym gazie prażymy jabłka, aż zaczną się rozpadać.
Canva.com
- Do musu jabłkowego dodajemy resztę pokrojonych owoców i prażymy jeszcze kilka minut, aż zmiękną.
- Szklane słoiki, w których będziemy przechowywać mus jabłkowy, wyparzamy wrzątkiem lub na kilka minut wstawiamy do gorącego piekarnika.
- Do tak przygotowanych słoików wlewamy gorące prażone jabłka i dokładnie zakręcamy (najlepiej nowymi nakrętkami).
- Aby jabłka bez problemu przetrwały kilka miesięcy w słoikach, musimy je poddać pasteryzacji. Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, na której stawiamy słoiki. Garnek wypełniamy ciepłą wodą tak, aby zakrętki słoików były nad powierzchnią. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut.
- Słoiki z jabłkami wyjmujemy z wody i ustawiamy do góry dnem. Zostawiamy do ostygnięcia.
Canva.com
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Keczup domowy z letnich pomidorów — pychota!
Przepyszny pomidorowy smak? To możliwe! Zobacz, jak przygotować obłędny domowy keczup! Teraz kiedy pomidory są świeże, soczyste i pachnące, to najlepszy czas na takie przetwory! Taki sos może podawać od razu lub pasteryzować i zostawić sobie na później. To idealny dodatek do wielu dań Sprawdź, jak łatwo możesz go przyrządzić!
Konfitura z wiśni z przepisu babci. Dodaj ją do ciast, naleśników, gofrów i lodów
Konfitura z wiśni to bardzo tradycyjny dodatek deserowy. Jest niezwykle słodka, lekko karmelowa i… pachnąca późnym latem. Warto mieć kilka słoiczków tego specjału w spiżarce, ponieważ zimą będzie idealnym dodatkiem do ciast, naleśników i kanapek, a także czarnej herbaty. Polecamy tradycyjny przepis babci na konfiturę z wiśni.
Dodaj ten jeden składnik do kiszonych rzodkiewek. Będą ostrokwaśne i idealne do mięs!
Kiszone rzodkiewki to jeden z pomysłów na polski superfood, czyli kiszonki w najlepszym wydaniu. Są pyszne, aromatyczne i chrupiące. Jeden składnik, który dodaje się także do musztardy może sprawić, że nasze kiszone rzodkiewki będą ostrokwaśne i doskonale sprawdzą się, np. jako dodatek do burgerów.
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl