Reklama
5 przepisów z dynią hokkaido w roli głównej
Kremowa zupa z dyni z imbirem i pomidorami
Składniki:- 1 mała dynia hokkaido
- 1 marchewka,
- 1 średni ziemniak
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ puszki krojonych pomidorów
- 1 szklanka słodkiej śmietanki 12%
- 400 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek i dusimy 5 minut.
- Marchewkę i ziemniaka kroimy w drobną kosteczkę.
- Pokrojone warzywa (dynię, marchewkę, ziemniaka) wrzucamy do rondla z cebulą, dodajemy przyprawy korzenne. Podsmażamy 5 minut.
- Warzywa zalewamy gorącym bulionem i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut — do miękkości.
- Dodajemy pomidory, słodką śmietankę. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Przed podaniem blendujemy na gładki krem.
Reklama
Świętowanie Halloween przyszło do nas ze Stanów Zjednoczonych Ameryki. Wraz z Halloween przyjęliśmy też wiele zwyczajów związanych z obrzędami. Najważniejszym z nich jest wycinanie z dyni latarni z mrocznym uśmiechem oraz świeczką w środku. Nie bez przyczyny upiorna dynia nazywa się z angielskiego Jack-o’-lantern — chociaż na początku wcale nie była dynią, lecz rzepą.
Reklama
Zobacz kolejne zdjęcie: 5 przepisów z dynią hokkaido w roli głównej - galeria zdjęć
Autor galerii: Miranda Ekiert,
06 października 2022Przejdź do artykułu
Czytaj więcej
Dynia na Halloween - idealna dekoracja!
Wielu z nas kojarzy dynię przede wszystkim z Halloween. To właśnie w tym magicznym czasie roku dynie stają się nieodłącznym elementem dekoracji. Ich złowieszczy uśmiech i pomarańczowa barwa dodają niepowtarzalnego klimatu i wprowadzają nas w atmosferę tajemniczości i strachu. Jeśli chcesz stworzyć własną dynię na Halloween, oto kilka wskazówek, jak to zrobić.
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź was zaskoczy
Wiele osób kupując dynie na Halloween, zastanawia się, czy potem można ją zjeść. Odpowiedź brzmi: to zależy, jaką dynię kupisz. Dynia ozdobna nie będzie nadawać się do spożycia, ale z pewnością wydrążony z niej lampion będzie naprawdę intrygujący. Lampion z dyni jadalnej również będzie ładny, ale potem będzie można zjeść zrobiony z dyni pyszny obiad.
Halloween - skąd się wzięło to święto?
Halloween to święto, które przywędrowało do nas zza granicy i być może dlatego nie każdy jest zadowolony z jego obchodów. Jest to jednak wielka frajda dla dzieci, które ostatniego października przebierają się w straszne stroje i wędrują od domu, do domu wykrzykując hasło: słodycze albo psikus!
Jak zrobić dynie na Halloween ?
Halloween jest zwyczajem, którego największa popularność widoczna jest w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Kanadzie oraz Irlandii. Ma on związek ze świętem zmarłych i obchodzony jest ostatniego dnia października (31.10). Całość opiera się na wesołej zabawie i maskaradzie. Halloween nie stanowi święta urzędowego jednak jego popularność stale rośnie i znajduje się już na drugim miejscu zaraz po Bożym Narodzeniu. Do Polski dotarło w latach 90. Jego nieodłącznymi symbolami są : własnoręcznie wycinane lampiony z dyni ze strasznymi minami, wampiry, duchy, trupie czaszki czy czarownice.
© 2024 ZaradnaKobieta.pl