Domowe przetwory można z powodzeniem przygotowywać już od maja do końca września. Co istotne, są dużo lepszą opcją niż te, zakupione w sklepie. Nic dziwnego – mają wspaniały smak i bogaty aromat, są zrobione z samodzielnie zakupionych warzyw, a do tego ich skład jest bardzo prosty – wolny od sztucznych barwników, konserwantów czy innych szkodliwych dodatków.
Kiszonki – ogórki małosolne
Jednym ze najlepszych sposobów na „zamknięcie” w słoikach najwspanialszych smaków lata jest przygotowanie rozmaitych przetworów z warzyw, np. ogórków. Rewelacyjną propozycją dla miłośników kiszonek są np. ogórki małosolne w tradycyjnym wydaniu.
Składniki potrzebne do ich przygotowania to:
- 1 kg ogórków gruntowych;
- 2 litry wody (przegotowanej i ostudzonej);
- 1-3 główki czosnku (ewentualnie więcej – według upodobań);
- 1 koper (należy usunąć twarde łodygi);
- 2 łyżki soli kuchennej;
- 1 duży i płaski kamień do przykrycia ogórków.
Przed kiszeniem, ogórki należy dokładnie umyć, a następnie przygotować duży, czysty słój. Następnie w chłodnej, przegotowanej wodzie należy rozpuścić 2 łyżki soli kuchennej. Kolejnym krokiem jest umieszczenie ciasno ogórków w słoiku i wrzucenie do nich całych, obranych ząbków czosnku.
Między ogórki należy włożyć większe kawałki kopru razem z zielonymi łodygami i kwiatostanami. Na koniec zawartość słoja wystarczy zalać posoloną wodą w taki sposób, aby całkowicie przykrywała ogórki. Na wierzch położyć talerzyk i przycisnąć go kamieniem.
Słoik odstawić do chłodnego i zacienionego miejsca na kilka dni. Ogórki małosolne można spróbować już po upływie około 3-5 dni.
W poszukiwaniu kulinarnych inspiracji, warto zajrzeć na stronę Akademii Smaku, gdzie można znaleźć sprawdzone przepisy m.in. na:
- marynowane papryki z czosnkiem i tymiankiem,
- kawior z bakłażana,
- kiszone buraki,
- kurki marynowane,
- ocet jabłkowy.
Niebanalne dodatki do ogórków
Warto eksperymentować z ogórkami małosolnymi, dodając do nich np. ostrzejsze przyprawy. Jedną z ciekawszych propozycji są pikantne ogórki małosolne w delikatnej zalewie miodowej (przepis na nie można znaleźć na stronie https://akademiasmaku.pl/przepis/pikantne-ogorki-malosolne-w-zalewie-miodowej,3504).
Ogórki można serwować również z miodem lub chrzanem, a także w słodko-kwaśnej marynacie, z chili. Pomysłów jest naprawdę wiele i w poszukiwaniu niepowtarzalnych smaków, warto wypróbować najbardziej nieoczywiste dodatki.
Artykuł sponsorowany